M-am gandit ca data fiind pandemica situatie globala, total nevaforabila celor cu mancarimi la picior, sa facem astazi o calatorie printre aromele si parfumurile lumii. Ca poate ne mai trece de dor si iesim si mai ieftin, nu-i asa?
In mintea mea, oricarui loc din lumea mare in care am ajuns pana acum, i-am atasat o culoare, un miros, un cuvant, care este ca un fel de eticheta dupa care il caut in cutia cu amintiri. Am chiar asocieri cu aceste lucruri si pentru locurile pe care doresc sa le vad si ocupa diferite pozitii pe nenumaratele mele liste de calatorie!
Sa incepem calatoria altfel, pornind aiurea prin lume si gandindu-ne la exotice arome care caracterireaza locul in care ne oprim pentru cateva clipe, macar in imaginatia noastra.
Primul popas il facem in TAHITI. Nu cauta, calatorule, mai mult decat FLOAREA DE TIARE , floarea nationala a insulei.

Florile de tiare sunt albe si delicate si au un parfum dulce si ametitor. Florile inca nedesfacute sunt culese cu mana, una cate una, pentru a nu fi strivite si se tin 15 zile in ulei de cocos rafinat de cea mai buna calitate, obtinandu-se astfel uleiul Monoi, unul dintre cele mai scumpe si mai valoroase uleiuiri din lume.
Se zice ca parfumurile in care se foloseste aceasta aroma sunt parfumuri senzuale si excitante. Habar nu am de o fi asa, dar cu siguranta minunatele femei de prin Tahiti stiu ele ce stiu de isi unduiesc trupurile in dansurile alea semierotice!
Ca sa nu mergem prea departe, luam urma altui ingredient parfumat si anume cel de FRANGIPANI sau Plumeria, cum mai este conoscut, un parfumant complex ce îmbină într-un mod surprinzător mirosul floral, catifelat, impetuos dar delicat în același timp, cu note ușor migdalate, vanilate.
Intalnim Frangipani in insulele din Pacific, dar si in Asia de Sud-Est, America Centrala, Africa de Est, India si Sri Lanka. Este floarea nationala a Laosului.
Eu am facut cunostinta cu aceasta planta care poate fi considerata floarea cu cel mai exotic miros posibil in minunatul BALI si de atunci a ramas in mintea mea ca simbolul acestui loc, pe care din 10 motive va indemn sa il vizitati macar o data in viata!
Sa lasam pentru o clipa Asia si sa ajungem in AMERICA DE SUD, in Peru, in Ecuador, unde vom gasi o aroma de esenta rara: LEMNUL DE PALO SANTO
Lemnul de Palo Santo este din aceeasi familie botanica ca si tamaia dar se pare ca este ruda si cu lamaiul, pinul si menta.
Este cunoscut drept „Lemnul Sfant sau Lemnul Shamanilor” si este de fapt o scoarta de copac care este desprinsa doar dupa ce copacul, care traieste cam 90 de ani, moare in mod natural iar apoi este pastrata minim 5 ani pentru ca proprietatile sale sa iasa la iveala.

Din interiorul lemnului, printr-o procedura de durata, se obtine un elixir minunat – uleiul de Palo Santo, unul dintre cele mai puternice uleiuri din lume, care se poate folosi in multe domenii iar aroma sa este proaspata si clara.
Ne vom continua imaginara calatorie trecand prin Orientul Mijlociu, mai precis prin Oman si Yemen, coborand pe coasta de Nord Est a Africii- Somalia si Etiopia– si vom ajunge in INDIA, pe urmele uneia dintre cele mai cunoscute arome din toate timpurile: TAMAIA!
Zice-se ca tamaia a fost unul dintre cele 3 daruri aduse de Magii de la Rasarit la nasterea Pruncului Isus, alaturi de smirna si aur.
Tamaia este rasina arborelui Olibanum, care creste in zonele montane si uscate ale tarilor mai sus mentionate.
I se mai spune si Incense, care inseamna parfum sau Franckinsence, care s-ar traduce prin parfum onest, cinstit. Care va sa zica, ce miroase a tamaie este doar tamaie si nimic altceva.
Mie drept sa zic, imi seamana a amestec de lamaie si mosc iar in capul si in inima mea, mirosul ma trimite direct intr-o lume din care am gustat mult prea putin dar pentru care va dau cel putin 10 motive ca sa va indemn sa o descoperiti!
IASOMIA ne va purta pasii spre un alt continent: AUSTRALIA, desi cele 200 de varietati ale sale sunt prezente din belsug si in Europa si in Oceania si in sudul Indiei, in zone tropicale si subtropicale.
Este una dintre cele mai iubite plante din lume iar aroma ei delicata si suava o face rasfata noastra, a tuturor.
Personal, ador atat cosmeticile cu iz de iasomie cat si ofrandele si ghirlandele folosite in diferite religii pentru cinstirea divinitatilor.
Nu putem incheia periplul nostru prin lume dupa minunate arome fara a ne opri putin si in CHINA unde ne vom intalni cu Lemnul de Oud sau Agar.
Lemnul de Oud a fost folosit de secole pentru obtinerea unei tamai de calitate inalta.
Chinezii ii descriu mirosul ca dulce, adanc, dar foarte echilibrat, dandu-i utilizari in ritualurile religioase si festive. La fel si arabii, japonezii sau indienii.
Lemnul de agar face parte din farmacopeea traditionala a multor popoare orientale inca din Evul Mediu, iar vindecatorii chinezi inca il mai prescriu contra racelilor si a problemelor digestive. Uleiul extras din lemnul de agar este folosit in tarile arabe ca parfum.

Actualmente, exista plantatii de oud intr-un mare numar de tari, printre care Bangladesh, Bhutan, India, Laos, Myanmar, Papua Noua Guinee, Thailanda si Vietnam.
Asadar plimbarea noastra este de fapt cu mult mai multe opriri decat ne-am fi imaginat!
As mai putea adauga inca multe arome , unele la care poate ca nici macar nu te-ai gandit ca aroma in sine, cum ar fi tutunul, cafeaua, ghimbirul, moscul, vanilia si multe altele.
Aaaa, da! Si sa nu uitam LAVANDA! Minunata lavanda, care imi aminteste de superba Provence, din Franta! Doar ca in ultimii ani, violaceele plantatii cu lavanda castiga teren chiar si in Romania si nu numai! Iata o poveste minunata despre lavanda aici, ca sa intelegeti ce zic!
Dar ca in orice calatorie, vine vremea sa ne intoarcem acasa!
Si ca sa iti fie revenirea mai usoara te invit la concursul nostru AROMELE LUMII de pe pagina de Facebook.
Sponsorul concursului: Charis Candle
ce frumos miroase…. <3
Sunt convins ca aveti di Dvs niste povesti aromate 🙂 Unele de prin Polynesia cel putin <3