test

Turist în țara mea: sărbătoare în lanul de lavandă

Lavandă! Primul gând îmi fuge la nesfârşitele câmpurile movulii din Provence-ul francezilor sau la dulapul bunicii din copilărie. Pe acelea n-am avut ocazia să le văd de-adevăratelea, imaginile care mi se derulează sunt din filme, documentare şi visele mele. În ultimii ani au apărut cultivatori şi în România.

O postare pe facebook mi-a atras atenţia că marea liliachie e mult mai aproape de mine decât mi-aş fi putut imagina. Locuiesc în Baia Mare, iar la doar 5 kilometri distanţă, în comuna Groşi, proprietarii unei culturi ne invitau la cea dintâi ediţie a ,,Sărbătorii lavandei”.

Drumul până la plantaţia Gielle Lavanda Amore şerpuieşte pe dealuri molcome acoperite de livezi sau lanuri de cereale. Localitatea păstrează ceva din cuminţenia şi firescul vieţii tăranului de altădată. Se cresc încă animale, oamenii merg în clacă, păstrează tradiţiile, au reînviat ,,dansul la şură”…

Din esenţa acestor locuri s-a plămădit muntele de talent care a fost Dumitru Fărcaş, artist desăvârşit, care a reprezentat cu taragotul său România în lumea largă.

În această perioadă a anului, apar fărcituri sau girezi desprinse parcă din albumele foto. Fânul e pus spre păstrare în baloţi dreptunghiulari sau circulari. Rotocoalele astea de paie sunt preferaţele mele. Rareori mă abţin să nu trag pe dreapta şi să nu pun umărul să durdulesc un metru-doi ghemul de furaje. E destul de greu, necesită muncă de echipă. De cele mai multe ori îmi oblig copiii să mă ajute. Iar ca pedeapsa să fie completă, îi mai pun să şi zâmbească în poze. Tot mai multe rămân pentru sufletul meu, încep să nu mai am acordul lor pentru a strânge like-uri pe facebook.

Din centrul localităţii se ţine drumul spre mănăstirea Habra, până la o răstignire, când se coteşte la stânga. Proprietarii au improvizat o parcare peste drum de ei, astfel încât vizitatorii să nu deranjeze plantele. E un loc de poveste. De jur împrejur se văd o parte din Munţii Maramureşului, cu Vârful Mogoşa, Igniş şi chiar rezervaţia naturală Creasta Cocoşului. Cultura de lavandă se aşterne parfumat pe nesfârşite şiruri mov, acoperind mai bine de un hectar.

Pentru buna desfăşurare a celor două zile de ,,Sărbătoare a lavandei”, şi-au adus aportul 20 de voluntari. Normele impuse de pandemie au fost respectate cu responsabilitate. Deşi vorbim de un eveniment în aer liber, maxim 50 de persoane aveau voie să zburde pe câmp în acelaşi timp. Proprietarii au cerut completarea on line a unor formulare de participare, cu precizarea orelor de vizitare. Taxa de participare a fost 10 lei, iar copiii au avut intrarea liberă.

Din comunitate au participat producători locali, care îmbiau participanţii la plăcinte, dulciuri, produse bio, obiecte artizanale, straie populare, licori miraculoase obţinute prin prelucrarea lavandei, produse cosmetice. Reprezentanţii unui studio foto, Seven Studio, au surprins în imagini spectaculoase întregul eveniment, oferind posibilitatea ca fiecare să-şi descarce gratuit, online, propriile fotografii. Sezonul lavandei ţine cam o lună, de pe la sfârşit de iunie.

Gielle Lavanda Amore e un joc de cuvinte năstruşnic care îmbină numele celor doi proprietari, Eleonora, Giovanni, şi marea lor pasiune pentru ceea ce fac. Nu sunt doar cultivatori, tot ei prelucrează lavanda şi o transformă în produse miraculoase.

Mi-a plăcut atât de mult câmpul cu lavandă, încât am revenit în perioada de recoltare, în calitate voluntar şi culegător amator. Şi n-am venit singură, am adus ajutoare, familie şi prieteni.

Aici e o adevărată fermă, cu pui, raţe, iepuri, căţeluşi salvaţi şi o grămadă de pisicuţe. Pe viitor au în plan să se extindă şi să se mute în casa aflată acum în construcţie.

La una dintre aceste întâlniri, am avut plăcerea să stau de vorbă la o un sirop de lavandă cu apă minerală cu Eleonora, proprietara. Am găsit răspunsuri la unele curiozităţi:

Am înţes că de cinci ani vă ocupaţi de această cultură de lavandă. Cum v-aţi decis să o înfiinţaţi?

Eleonora: Iniţial am luat în calcul mai multe variante. Am ales lavanda ca hobby, ne plăcea foarte mult. Apoi, din puţin, cât a fost la început, am tot crescut nici noi nu ştim cum, până am ajuns să avem peste un hectar cultivat cu lavandă.

E încă hobby sau business?

Eleonora: Păi, între ele, aş spune. Este un business, dar noi îl tratăm ca pe un hobby. De multe ori suntem tentaţi să renunţăm, fiindcă este o muncă titanică. Însă mergem înainte, deoarece am investit foarte multă muncă, bani şi mai ales timp. Cred că a meritat, totuşi. Respectăm acest lucru, nu ne dăm bătuţi.

Aţi revenit în România după o experienţă de 20 de ani în Canada. Aţi regretat vreodată alegerea?

Şi da, şi nu. Însă ceea ce ne face să mergem înainte, e faptul că mereu vom avea opţiunea să ne întoarcem în Canada. Dar am investit prea multă muncă şi bani ca să nu ne gândim de două ori. Regretul nostru, în primul rând, e că ne-au rămas copiii acolo. Avem două nepoţele, iar cea mai mare durere acesta este, că nu suntem împreună. Poate că vor veni ei în viitor, deşi, deocamdată nu cred să facă acest pas.

Nu sunteţi doar cultivatori, prelucraţi lavanda. Ce produse obţineţi?

În primul rând distilăm floarea de lavandă, din care obţinem uleiul de lavandă şi apa florală. Pe baza acestor produse, am dezvoltat o linie de produse cosmetice naturale ,,Gielle Natural Cosmetics” care încet, încet, creşte. Am început cu nişte produse de bază: cremă de mâini, antiperspirant, balsam de buze, săruri de baie. Ne dorim să ne specializăm pe produse specifice, creme de faţă, de ochi, cremă pentru protecţie solară, pastă de dinţi, şampon… însă acum sunt în stadiu de proiect.

La ,,Sărbătoarea Lavandei” v-au trecut pragul foarte mulţi oameni.

Da, a fost o surpriză extraordinară. Nu ne-am aşteptat la asemenea amploare, noi nu ne-am făcut publicitate decât pe plan local şi pe sacălătorim.ro. Legile în vigoare ne-au restricţionat foarte mult, ne aşteptam la 150-200 de persoane. Am fost plăcut surprinşi că atâta lume a răspuns  invitaţiei noastre, însă am fost şi puţin nepregătiţi. Am făcut ce am putut şi zic că a ieşit bine. Dacă vom fi sănătoşi, vor mai fi şi alte ediţii.

Să înţeleg că în urma bilanţului, daunele sunt mai mici decât beneficiile?

Am ieşit bine, deşi a fost o muncă titanică. E ca atunci când ai primul copil şi îţi spui: gata, nu mai fac altul în veci. Când vezi ce drăgălaş e, uiţi cât de greu a fost şi vine al doilea. Exact aşa suntem noi acum cu ,,Sărbătoarea lavandei”. Se vede rodul muncii noastre şi probabil vom mai avea astfel de evenimente.

Noi ne-am simţit foarte bine. Să ştiţi că vă mai trecem pragul, dacă ne invitaţi.          

M-am ţinut de cuvânt, să ştiţi. Am revenit cu voluntari la cules. Nu o dată, repetat. Apoi cu gaşca mea de bubuline alături de care fac sport de trei ori pe săptămână, am fost la o sesiune de pilates printre şirurile de flori. Urmează să particip la un exerciţiu de meditaţie cu gonguri tibetane, o muzică creatoare de vibraţii cosmice. Am văzut că Paula Seling a filmat aici un videoclip. Aşadar, în lanul de lavandă, pe lângă sesiunile foto spectaculoase, işi pot face loc diferite evenimente culturale.

M-am îndrăgostit de Gielle Lavanda Amore, de lanul cultivat, de hoarda de animăluţe, de energia pozitivă emanată de loc şi de oamenii faini. Atât de faini!

 


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist și pozitiv. Îmi cultiv în permanență o naivitate prin care văd lumea mai mult bună decât rea, iar viața mai mult veselă decât tristă. Sunt profesor de limba engleză, mamă a doi copii minunați și voluntară ca vocație. Fostul meu soț spunea despre mine că sunt “turistul nebun”, care trebuie păzit și supravegheat. Din cauza simțului meu de anti-orientare, tind să-i dau dreptate. În materie de călătorii, nu am pretenții prea mari. Simplul fapt că pornesc la drum spre oriunde, îmi aduce pe buze un mare zâmbet. Prin intermediul acestui blog mi-am regăsit pasiunea din studenție pentru scris, când, o bună perioadă de timp, mi-am făcut banii de buzunar în calitate de colaborator al unui ziar orădean.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*