Dacă americanii se pot lauda cu Aspen, francezii cu Chamonix iar elveţienii cu St. Moritz, austriecii au toate motivele sa fie mândrii de Arlberg. Comparaţii s-au facut şi se vor face in continuare dar ce este cert este faptul că majoritatea specialistilor consideră aceasta regiune austriacă ca fiind cea ma buna zona de ski din lume.
Despre regiune
Situata în vestul Austriei, regiunea Arlberg este amplasată la graniţa dintre landurile Tirol şi Voralberg, la aproximativ 100 km de Innsbruck şi 250 de Munchen. In Austria am găsit o dublă organizare administrativă dacă o pot numi aşa.
Există landurile (judeţele noastre) şi regiunile – unităţi administrative mai mici apărute din dorinţa de eficientizare. Până aici nimic neobişnuit. Interesant este faptul că într-o regiune pot fi grupate sate din landuri diferite. Aşa este şi în cazul regiunii Arlberg: din cele 5 localitaţi componente, 3 fac parte din landul Tirol şi doua din landul Voralberg. Frate de land ca frate dar brânza e şi în Austria pe bani…
Ca să intru şi mai adânc în subiect am să vă spun că cele 5 localitaţi care compun regiunea sunt: St. Anton, St. Christoph si Stuben plus Lech si Zurs. Evident, ele sunt foarte apropiate ca şi distanţă. De ce au decis ele să se unească? Poi nu e complicat: pur şi simplu pentru că nu e tot una să ai 150 km de pârtie sau 300, 50 de instalaţii de ski sau 84, 5 ski passuri sau unul singur…
Acum, un skipass de 6 zile pentru întreaga regiune costă 235 de euro în vârf de sezon şi din decembrie 2013 s-au mai adăugat câţiva kilometri şi câteva instalatii de cablu prin intermediul conexiunii Auenfeldjet care leagă regiunile Arlberg şi Brezengewald.
Despre zăpada şi ski
Regiunea este cunoscută sub denumirea de “leagăn al ski ului alpin” sau “Nestemata Alpilor” . Vorbim despre locaţia în care se deschide primul club de ski in 1901 (54 de medalii la Campionate Mondiale şi Olimpiade), unde are loc primul concurs de ski in 1906, şi în 1926 Hannes Schneider inaugurează una dintre primele şcoli de ski din lume. Aici găseşti zăpada aproape 6 luni pe an şi, foarte important, nu orice fel de zăpada ci cea mai bună!
Unii spun că regiunea se adresează mai mult skiorilor avansaţi dar eu nu cred asta. Cu atât mai mult cu cât datele oficiale spun că 36% din totalul pârtiilor sunt albastre (dedicate în special începătorilor), 42% roşii (pentru cei de nivel mediu) şi 22% negre (pentru avansaţi).
Aici există şi multe variante de free ride adresate în special celor experimentaţi sau foarte experimentaţi. Majoritatea acestor off-piste sunt accesibile doar în prezenta unui ghid. Deşi în vârf de sezon pârtiile se aglomerează, nu veţi avea de aşteptat deoarece instalaţiile sunt multe şi moderne.
Spre exemplu, instalaţia Funitel din St. Anton a venit cu un sistem inovativ (roata Ferris) care permite îmbarcarea de la nivelul solului, reducând substanţial timpul de aşteptare.
Este adevărat ca aici nu găsiti cele mai inalte piscuri, altitudinea maximă fiind de “doar” 2811 metri dar gasiti mereu zăpadă proaspătă, telecabine cu banci incalzite, piste panoramice, pârtii de slalom uriaş, pârtie de slalom paralel, 2 funpark-uri moderne iar pentru iubitorii free ride-ului, peste 180 de km de pârtii neamenajate.
Din sezonul 2000/2001, pana in sezonul 2005/2006 regiunea Arlberg a castigat in fiecare an titlul de “Top SKIRESORT” iar în 2009 regiunea a castigat titlul de cea mai buna statiune de freeride din lume.
Despre statiuni
St. Anton este “capitala” regiunii, o staţiune cosmopolită care mixează perfect şic-ul tradiţional tirolez cu modernul contemporan.
Lech, situat la 1450 metri altitudine şi-a căpătat renumele de “World Gourmet Village” acordat de către Ghidul Falstaff Gourmet. Doar dacă ajungi aici simţi cu adevarat valoarea şi de ce nu adevărul din spatele sloganului: “mai mult spaţiu. mai mult timp”.
St. Cristoph este asezat in locul in care păstorii au construi un mic adăpost pentru călătorii care voiau să travereze pasul acum 600 de ani. La 1800 m faţă de nivelul mării, satul a devenit un renumit centru de antrenament si relaxare pentru skiori de top din intreaga lume.
Stuben, “se lauda” cu doar 110 locuitori, 700 de paturi pentru turisti, 8 restaurante si 3 şi 3 şcoli de ski. Este cea mai mica statiune dar rata de intoarcere a turiştilor este cea mai mare.
Zurs este socotită “perla coroanei”. Nu datorită faptului ca aici vin regulat capete încoronate ci pentru ca este probabil statiunea care ofera luxul suprem. Şi când spun asta mă refer atât la restaurante, cazare şi servicii.
Despre promovare
În primul rând am considerat interesant modul în care staţiunile se grupează pentru o promovare eficientă. Aşa cum precizam anterior, există regiuni formate din sate care oficial fac parte din landuri diferite.
În cazul de faţă, cele cinci sate-staţiuni, aflate unul langă altul în pasul Arlberg au decis ca o promovare comună le-ar aduce doar beneficii. Mă intrebam daca vreodată vom vedea în Romania staţiuni de ski din judeţele Prahova şi Braşov spre exemplu care să se unească atât ca promovare cât şi ca servicii comune, să vândă acelaşi ski pass, să creeze pachete turistice şi, cel mai important, să se sprijine reciproc.
În condiţiile în care în Romania în momentul de faţă există pârtii aflate la câţiva metri distanţă una de alta, care folosesc ski passuri diferite, cred ca o astfel de “unire” este de domeniul stiinţifico fantastic.
Ei bine, în Austria nu este de loc aşa. Pe langă promovarea regiunii Arlberg făcută prin intermediul oficiului de turism regional, fiecare staţiune în parte are un oficiu de turism propriu. Peste toate există şi oficiu de turism al landului Voralberg, ca să nu mai vorbim de oficiul de promovare naţional. Exista o super relatie de colaborare la nivelul fiecarei staţiuni şi când spun asta mă refer la relaţia dintre oficiu şi hoteluri, restaurante, instalaţiile de cablu, şcolile de ski, ghizi, instructori, etc.
O astfel de colaborare este vitală pentru bunul mers al afacerii, pentru ca este o super afacere. Fără aşa ceva cum ar fi ajuns Arlberg, un pas de munte, in care acum 150 de ani trăiau doar ciobani, să devină cel mai apreciat loc de ski din Austria sau chiar din lume?
Despre stele norocoase
Si ca să nu se intrebe nimeni de ce acest articol se referă la o stea norocoasă, vă voi descrie în câteva cuvinte seminificaţia logo-ului regiunii Arlberg: o stea în cinci colţuri – cu trimitere la cele 5 staţiuni care o compun, la serviciile de 5 stele pe care le oferă, la zăpada şi pârtiile de 5 stele… Totul la superlativ, totul la maxim!
Urmărţi un material marca “Reporter TVR”, prin intermediul căruia veti călători – macar virtual – spre acest spaţiu mitic: Arlberg (Austria), locul unde a început schiul alpin. Un reportaj de Vasile Hotea-Fernezan şi Radu Simu.
_____________________________________________________________________________
Citeste mai multe despre St. Anton.
Citeste mai multe despre St. Christoph.