Turist în țara mea: Vlaha, la o aruncătură de băț de Cluj

Weekendul m-a prins cu treabă în satul Vlaha, la o aruncătură de băț de Cluj. Recent am fost cooptată într-o echipă de proiect, prilej ce-mi scoate în cale prieteni buni, vechi colaboratori și activități îndrăgite. În pandemie am fost privată de bucuria de a călători, asa ca acum, mai mult ca oricand, apreciez fiecare oportunitate oferită.

O simplă căutare pe net îmi promitea un weekend liniștit, într-un loc de poveste, la Pensiunea Casa Barolo. Dacă sunteți curioși, puteți da două click-uri și vă veți convinge că locul se pretează atât evenimentelor private, cât și celor de firmă, team building-uri, conferințe sau întâlniri de lucru.

Când vă îndemn să faceți asta, nu o fac cu gândul la reclamă, ci pentru că. pur și simplu, mi-a plăcut locul foarte foarte mult. Te încearcă un sentiment de ,,acasă”, stare pe care am regăsit-o și la alți oaspeți care le-au trecut pragul și care și-au așternut gândurile într-un caiet de impresii aflat la loc de cinste acolo.

Semnătura lui Kun Adalbert, originar din Vlaha, cu o prodigioasă activitate în industria designului din Germania, e o garanție a unui proiect de succes, creat într-o notă de respect pentru tradiție, o îmbinare perfectă între simplitate, influențe etno și apartenență la cadrul arhitectural local.

Localitatea Vlaha se află la doar 20 de kilometri de Cluj Napoca, face parte din comuna Săvădisla, iar în trecut era cunoscută sub numele de Feneșu Unguresc. E un sat atestat documentar din 1285, cu 971 de locuitori.

Gospodăriile ordonate și îngrijite trădează mâini harnice, multe case sunt în construcție și presupun că este vizat de clujeni pentru reședințe cochete de weekend.

Două dintre clădirile emblematice în trecut, Castelul baronului Josika și cetatea episcopului catolic al Ardealului, nu au trecut testul timpului, s-au năruit pur si simplu!

În centrul satului însă, se poate vizita Biserica Romano-Catolică datând din secolul al XIV lea.  Biserica păstrează fragmente de picturi murale gotice originale atribuite pictorului Nicolae din Cluj.

În cimitirul din localitate se află încă din 1944 o groapă comună a 22 de eroi români necunoscuți din cel de-al doilea Război Mondial.

Vlaha de azi oferă turiștilor si alte obiective de vizitat, cum ar fi Parcul de sculpturi Arkhai.

La marginea satului, turiștii sunt invitați să treacă pragul unui parc de sculpturi unic în lume, întins pe un hectar. Artistul plastic clujean Ernő Bartha este creatorul unui concept inedit: sculpturi de dimensiuni monumentale, create din fân.

Construcția parcului a început în 2008, cu lucrări de amenajare la care s-au folosit materiale provenite din surse locale. Pietrele provin din Leghia și Vișta, iar stâncile din Valea Ierii.  Din 2014, parcul și-a deschis porțile publicului larg.

De îndată ce pășești în acest spațiu creativ în care omul, natura și arta sunt în perfectă armonie, turistul e invitat să devină parte integrantă a acestui concept original. Cum? Prin activități de voluntariat sau achiziționarea simbolică a unui metru pătrat de teren.

55 de euro pentru persoanele fizice și 110 euro pentru persoanele juridice garantează statutul de susținător la dezvoltarea Proiectului Arkhai, conferă un certificat de proprietate și o plăcuță nominală din alamă amplasată pe Zidul Mulțumirii.

Astfel, ne-am putea aduce contribuția la planul îndrăzneț de realizare a unui centru multiartistic și multicultural, care să găzduiască evenimente culturale, artistice, educative și de sprijinire a tinerilor artiști.

 

Proiectul se dezvoltă sub sloganul ,,Ars Longa Vita Brevis, arta este lungă, viața este scurtă!” și este o invitație la crearea comună a unei moșteniri pentru generațiile viitoare. O simplă căutare pe net mi-a adus informația că  mai sunt disponibili 7985 metri pătrați, iar suma vizată este de 400,000 de euro. Cum deocamdată sunt ,,vânduți” doar 15 metri pătrați și colectați doar 825 de euro, zic că e loc pentru mulți ,,sponsori” iubitori ai artei.

În spațiul verde terasat pe trei nivele sunt amplasate statui de dimensiuni impresionante, create pe structură metalică și trup de element vegetal, respectiv fân.

Pe artistul Ernő Bartha l-am găsit în parc, ne-a indicat cu amabilitate traseul și și-a cerut scuze că nu apucase să cosească întreaga zonă. Pe deal a fost strămutată o casă maramureșeană de stejar, construită cu un secol în urmă, iar planul este ca pe viitor să funcționeze ca o casă de oaspeți.

O construcție din piatră, ,,Sanctuarul lui Bacchus” servește ca spațiu expozițional pentru sculpturile din bronz și ca o cramă. Lângă poartă ești îmbiat să-ți potolești foamea sau setea la pavilionul de vară, sau să-ți achiziționezi obiecte de artizanat.

 

Parcul de sculpturi Arkhai e un spațiu creativ, zămislit să găzduiască evenimente culturale, să sprijine activitatea artistică și să permită vizitatorilor să pătrundă măcar pentru un timp în lumea făuritorilor de frumos. Dacă aveți drum prin zonă, ar fi păcat să nu faceți aici un popas.

Tot în sat, pe un stâlp de pe o stradă secundară și-au făcut cuib un cuplu de berze Miska si Leske. Din 2017, în cuib e amplasată o cameră de supraveghere, care dă știri despre evenimentele din viața vedetelor locale înaripate.

Astfel, vă pot raporta că din data de 13 mai, berzelor ,,le-a venit barza” și sunt părinții a doi puișori proveniți din cele cinci ouă eclozate. Năstrușnica știre locală spune multe despre oamenii acestor locuri: gospodari, atenți cu spațiul lor personal, dar și cu cel public, cu respect față de tradiție și natură, dar și cu haz.  

 

Dacă drumurile vă poartă pe la Cluj, un mic ocol în satul transilvănean v-ar putea aduce surprize. Acum, că măsurile pandemice s-au mai relaxat, poate se reiau evenimentele găzduite de Parcul de sculpturi Arkhai.

În trecut, locurile  și-au deschis porțile pentru evenimente gastronomice, culturale, proiecții de film sub cerul liber, expoziții chinologice, serbări câmpenești…

Poate se întorc vremurile de odinioară. Poate noi, oamenii, vom fi înțeles că fericirea nu e dată de stelele hotelurilor luxoase sau a destinațiilor exclusiviste, ci de licuricii din ochii celor dragi, alături de care descoperi frânturi de rai pretutindeni.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist si pozitiv. Imi cultiv in permanenta o naivitate prin care vad lumea mai mult buna decat rea, iar viata mai mult vesela decat trista. Sunt profesor de limba engleza, mama a doi copii minunati si voluntara ca vocatie. Fostul meu sot meu spune despre mine ca sunt “turistul nebun”, care trebuie pazit si supravegheat, iar datorita simtului meu de anti-orintare, tind sa-i dau dreptate. In materie de calatorii, nu am pretentii prea mari, simpul fapt ca pornesc la drum spre oriunde, imi aduce pe fata un mare zambet. Prin intermediul acestui blog mi-am regasit pasiunea din studentie pentru scris, cand, o buna perioada de timp mi-am facut banii de buzunar in calitate de colaborator al unui ziar oradean.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. O zona extrem de frumoasa ce merita vizitata! In apropiere sunt multe alte sate cu atractii turistice.
    Daca mai ajungeti prin zona si aveti nevoie de mobilitate, va punem la dispozitie o masina pentru mici aventuri 🙂

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*