test

Cronica sincera a unei vacante in Varadero – perla turismului cubanez

Varadero este situat in provincia Matanzas din Cuba si reprezinta cea mai mare statiune din zona Caribelor sau mai bine zis, cea mai mare intindere de resorturi all-inclusive din Caraibe, avand peste 20 km de plaja cu nisip fin.

Practic, Varadero este o peninsula de peste 20 km lungime si aproximativ 1.2 km latime, foarte bine promovata in intrega lume, mult prea “turistica” pentru gustul meu si fara aproape nicio legatura cu  acea Cuba pe care ne-am dori sa o vedem.

Ca si optiuni de cazare nu cred ca sunt prea multe variante: fie hotel, fie casa particulara, dar cred ca cel mai intelept ar fi un hotel de tip all-inclusive pentru a nu avea nici o grija in privinta meselor. Eu personal am optat pentru varianta confortabila, respectiv all-inclusive (da, dupa 12 ani am revenit la all-inclusive dar doar de data asta) si bine am facut deoarece:

  • magazinele sunt goale, si cand zic goale, chiar goale, nu exista posibilitatea de a manca de la “alimentara”;
  • restaurantele localnicilor, cele ieftine sa zicem, nu arata prea grozav, iar o toxi-infectie alimentara nu isi doreste nimeni in concediu cu atat mai mult in Cuba (pe mine nu m-au inspirat nici macar sa intru in interior si sa vad despre ce este vorba cu toate ca sunt fan al pietelor de noapte din Asia);
  • restaurantele civilizate sau bune sunt scumpe si sunt amplasate in orasul Varadero (ma refer aici la restaurantele apartinand statului, si cam totul apartine statului) ca atare pe langa un 25-30 $ /persoana/masa si un meniu destul de limitat, trebuie adaugat si taxi-ul dus intors sau hop-on, hop-off (10 $/zi), acestea fiind singurele mijloace de transport din zona;
  • in zona resorturilor nu prea exista restaurante – poate exista in cadrul hotelurilor care nu ofera acest regim de masa;
  • se poate inchiria masina sau scuter pentru a te deplasa dar nici astea nu sunt asa ieftine, un scuter este cca 30 $/zi iar o masina 70-80 $/zi (pot fi si mai ieftine, astea fiind preturile din cadru resortului meu).

Ok, varianta de tip all-inclusive te scuteste de grija mancarii si a bauturii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramai legat de resort. Cine vine in Varadero trebuie sa exploreze un pic si imprejurimile, pentru ca a venit sa viziteze si nu sa se ghiftuiasca (ca romanii de sarbatori).

Resortul all-inclusive trebuie privit ca o necesitate, este acolo sa asigure confortul unei vacante reusite si nu pentru a manca si bea pana nu mai poti. Daca nu poti renunta la mese, in special la pranz, la bautura etc in favoarea explorarii imprejurimilor atunci aceasta varianta nu este ok pentru ca pierzi din farmecul zonei.

Ce excursii ai putea face

Excursie la Trinidad, Cinfuegos, Santa Clara

Costa cca 100 $/persoana – eu nu am facut-o cu toate ca mi-am dorit-o, am cumparat-o dar din pacate am ajuns in Varadero dupa ciclonul Alberto iar zona era inacesibila (poduri distruse, case si terenuri inundate etc).

Excursie pe Insula Cayo Blanco

Un paradis tropical, usor distrus de Irma de data asta, dar care merita inca vizitat. Vegetatia este partial distrusa si arata ca dupa incendiu (sincer eu am fost convinsa ca a fost vorba de incendiu, dar nu, a fost doar uraganul Irma), dar nisipul alb si fin precum si apa de un turquoise ireal sunt acolo si merita vizitate.

Nici excursia aceasta nu este ieftina, cca 90 $/persoana, dar merita, pe langa vizita pe aceasta insula incredibila ai inclus si pranzul si bauturile  dar si interactiunea cu delfinii (eu personal nu am rezistat tentatiei de a interactiona cu delfinii, sorry). Pentru curajosi si doritori se poate si inota cu delfinii iar pentru asta ori iei pachet special mult mai scump, ori te duci frumusel cu o mica atentie la dresor si rezolvi problema (cu siguranta nu vei avea banuti la tine, dar vorbesti cu dresorul pentru inot iar la final va veni la barca si ii vei da “atentia”).

Noi am interactionat cu delfinii in larg, intr-un tarc special amenajat, iar pentru turisti era o platforma pe care se putea sta (foarte, foarte alunecoasa). Pentru niciuna dintre activitati nu este necesar sa stii sa inoti.

Matanzas

Il gasiti la cca 30 km de orasul Varadero, se poate lua si excursie (cred ca este cca 50 $/persoana) sau inchiria un scuter/masina. Noi am optat pentru scuter, dar atentie cand il inchiriezi, deoarece cei de la rent iti trec pe contract ca poti merge cu el doar in zona Varadero, ca atare trebuie sa le ceri sa treaca si Matanzas sau sa mergi pe riscul tau.

In acest oras, practic, revii la realitate, iesi din zona turistica, de confort si descoperi un oras cu o puternica identitate afro-caraibiana.

Ca orice oras cubanez a gazduit un numar important de sclavi africani iar in jurul anului 1850 se estima ca,in Matanzas, populatia era alcatuita in proportie de 70% din sclavii obligati sa munceasca pe plantatiile de trestie de zahar (trestia de zahar i-a adus bogatia Cubei).

In anul 1886, scalvia a fost abolita pe insula si multi sclavi au parasit insula dar cei care au ramas, si au fost multi, au ramas tocmai in jurul acestui oras.

Daca iesi din zona oarecum turistica si te afunzi prin favelele orasului, descoperi niste oameni extraordinari, saritori, gata sa te ajute chiar daca sentimentul este de teama.

Zona este foarte saraca, magazine sunt mai mult decat jegoase, foarte slab aprovizionate, poate un produs doua, sau o halca de carne care zace la soare sub bazaitul mustelor pe o masa mizera, strazile sunt pietruite, nicidecum asfaltate, iar gropile………….. cu scuterul daca pici in ele s-ar putea sa nu mai iesi…

Oamenii in schimbi sunt extraordinari, iti zambesc, copii sunt cei mai fericiti cand vad cate un alb pe strada lor, socializeaza cu tine in spaniola atat adultii cat si copii, iti indica pe unde sa o iei (este evident ca ajungi in zonele alea din greseala si nu ca ai fi frut sa vezi realitatea de acolo) iar daca apare si o boxa cu muzica deja e discoteca ziua in amiaza mare…

Nu recomand nebunia noastra, faptul ca pentru noi a fost funny si interesant nu inseamna ca este asa mereu, este totusi zona cea mai saraca a unui oras uitat de lume cu populatie afro.

Si totusi centru orasului Matanzas este monument UNESCO si are cateva atractii care merita atentia noastra:

  • Castelul San Severino cunoscut ca si “Museo de la Ruta del Esclavo” (The Slave’s Route Museum)
  • Muzeul farmaceutic
  • Teatrul Sauto
  • Catedrala San Carlos De Borromeo
  • Quinta de Bellamar, biserica de patrimoniu
  • Piata Libertatii
  • Casele coloniale
  • Calea traditiilor (este in inima populatiei afro)
  • Satul indian

Podul Bacunayagua

Este situat la aproximativ 70 km de Varadero (inca vreo 50 km spre Havana din Matanzas) pentru o vedere panoramica asupra vaii Yumuri. Pe pod nu se poate opri dar in apropierea lui este un Mirador (point view), unde te poti opri pentru ceva poze, o pauza de o cafea si multa muzica traditionala cubaneza.

Yumuri Valley

Este practic o gradina gigantica, o zona mai putin atinsa de turism, satele mici si indepartate sunt inca autentice. Pe langa zone intinse de pasuni, aici gasim plantatii de palmieri, porumb, tutun si bineinteles trestie de zahar.

Si aici se poate ajunge prin intermediul unei excursii (Jeep tour) dar si cu scuterul. Dupa ce ai plecat de la Mirador Bacunayagua spre Varadero, dupa cca 10 km un drum coboara catre Yumuri Valley si pe aici te poti plimba in voie prin natura in orice directie vrei.

Faro de Maya & Playa Coral

Locul perfect daca vrei sa uiti de lume si de tot. Sunt situate intre Matanzas si Varadero, pe un drum de-a lungul marii, nu este drumul principal dar este un drum bun.

Sansele de a te intalni cu o alta masina/scuter sunt spre zero, poate in zona plajei Coral sa gasesti cativa localnici cu o boxa care urla o muzica cubaneza.

In rest doar marea turquoise, plajele cu nisip fin sau stanci si natura salbatica. Cu siguranta nu ai unde sa bei o cafea sau un suc dar te poti bucura in voie de natura pura.

Orasul Varadero

Orasul Varadero – este diferit de zona resorturilor, sunt si aici ceva hoteluri dar si casele localnicilor, casele celor care lucreaza pentru turisti in resorturi.

trec in revista cam ce putem vedea in Varadero:

Pestera Ambrosio

Aici gasim o rezervatie de lilieci dar si desene rosii si negre, reprezentand niste cercuri concentrice asemanatoare unui calendar solar. Pestera este un sit arheologic care reflecta traditiile indiene din zona, desenele, dupa spusele administratorului, erau folosite in ritualuri indiene.

Pestera se intinde pe cca 300 m si are 5 galerii care pot fi vizitate (la intrare primesti o lanterna, o casca si ceva indicatii). Teoretic in pestera se gasesc cca 72 desene rupestre aborigene reprezentative pentru cultura Taino, vechi de peste 2000 ani, fiind una dintre cele mai mari colectii de pictograme indiene din Caraibe.

La Casa De Al

Este o casa construita in jurul anului 1920 pe plaja din Varadero. Se zice, dar nu sunt dovezi in acest sens, ca primul proprietar ar fi fost gangsterul Al Capone. Ca a fost, ca nu a fost, nu se stie dar povestea asta vinde,facand din aceasta casa un important obiectiv in Varadero.

Astazi Casa Al este restaurant, cam ca ale noastre cele comuniste, cu un meniu destul de saracacios dar in lista de bauturi exista mojito. Ca sa compenseze lipsurile are in schimb o plaja si un view de pe terasa care merita toti banii (un mojito cca 6 usd, o cafea daca merge aparatul 1-2 $, mancarea de la 15$/fel).

Varadero street

Nu este o strada, asa cum s-ar traduce ci este o piateta cu o multitudine de suveniruri “autentice”. Acum ca sunt autentice sau nu, nu stiu dar nu cred ca ar fi, in schimb sunt cam cele mai ieftine din zona, si aici ma refer la magneti, produse din piele, picturi, diverse sculpturi etc.

Gradina de cactusi gigant

Sunt niste cactusi uriasi amplasati pe plaja (era in incinta resortului meu dar se poate vizita chiar daca nu stai in resort).

Parcul Josone

Parcul reprezinta o oaza de liniste in centru orasului Varadero. A fost construit in anii ’40 de catre Jose Uturrio pentru sotia sa Onelia. Astazi conacul  precum si casa de oaspeti s-au transformat in restaurant iar palmierii ofera umbra necesara pentru zilele insorite. Pe lacul din jurul parcului te poti plimba cu o barcuta la lasarea serii (pentru a fi ceva mai racoare).

Varadero marina – portul din Varadero

Un loc in care poti admira ambarcatiunile locului, nu foarte multe cum sunt in alte porturi insa si poti bea o cafea in timp ce asculti muzica cubaneza.

Plajele din Varadero

E… aici am o problema mare. Pe o intindere de peste 20 km de plaja cu nisip fin si apa de o culoare incredibila nu poti iesi pe plaja decat in Varadero city sau in dreptul hotelului in care esti cazat in rest pauza, resorturile sunt construite, unul in prelungirea altuia, iar accesul catre plaja nu exista. Daca in schimb, te tin picioarele sa faci cei 20 km pe jos, toata plaja este a ta…

Muzeul trabcului din Varadero

Nuntile din Varadero

Nu ai cum sa nu vezi o nunta pe plaja in Varadero, sunt zilnic, poate zilnic pe plaja fiecarui resort si esti binevenit atata timp cat nu deranjezi.

Apusurile din Varadero

Ei, da, eu si pasiunea mea pentru apusuri, nu aveam cum sa ratez asa ceva aici.

Cocktailurile din Varadero

Asa cum probabil va asteptati… cocktailurile sunt pe baza de rom, intodeauna delicioase si cu concentratia necesara.

Problemele majore identificate de mine in Varadero:

  • Bancomatele – teoretic este unul in oras dar eu nu l-am vazut. In schimb l-am gasit pe cel din Matanzas. Aici platile se fac preponderent in cash, pana si la benzinarie tot cash, si intai platesti si abia apoi alimentezi.
  • Se poate face schimb valutar in cadrul hotelului cursul fiind relativ ok.
  • Transportul-daca nu ai inchiriat ceva, singurele optiuni sunt hop-on, hop-off sau taxi iar la taxi poate fi ok sau nu
  • Magazinele au in general “pret unic” la produse – deci nu e cazul sa cauti ceva mai ieftin ca nu exista.
  • Soferi de taxi (masinile anilor ’50) – ti-ar lua si pielea de pe tine daca s-ar  putea! inteleg ca intretin cu greu acele masini dar totusi…totusi e cam mult!

 

Varadero pentru mine a fost o experienta interesanta, nu regret ca am trait-o dar sunt aproape convinsa ca nu as mai reveni. 

Citeste si despre experienta mea in Havana, in articolul de aici.

Havana – sau povestea fabuloasa a unei intoarceri in timp


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Florina Rosu
Viata Florinei e “intre doua avioane”. Noaptea viseaza Asia, dimineata descopera oferte catre Caraibe si pana seara cumpara bilete catre Europa, sau invers, nu conteaza, vacanta sa fie. Ii plac provocarile, locurile mai putin batute dar nu refuza nici destinatiile ultra comerciale, considera ca fiecare loc de pe pamant are ceva de oferit.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*