Batrana Europa, cu capitalele ei e calul de bataie al calatorilor din intreaga lume si te vor surprinde mereu. Estelarele capitale europene aduna anual zeci de milioane de turisti dornici de selfie cu turnul Eiffel, cu Big Ben sau cu Fontana di Trevi. Astazi, insa, as vrea sa supun atentiei voastre cateva capitale la fel de frumoase, dar inca nu atat de vestite precum norocoasele lor surori sufocate de hoardele devoratoare de turism.
Bratislava – Slovacia
Centrul istoric al capitalei slovene este împânzit de grupuri de turişti din toată lumea. Atmosfera generală îmbie la visare, terasele cochete îţi oferă variante de potolire a setei, magazinele cu suveniruri te ajută să-ţi uşurezi portofelul. Piaţa Principală se numeşte Hlavné Námestie, iar fiecare pas făcut nu e pe dale, ci pe istorie. Clădirile sunt bine conservate şi puse în valoare, asa cum ar trebui sa fie peste tot, de fapt. Am intrat în cea mai veche biserică franciscană care datează din secolul 13, am văzut la fiecare colţ muzee, palate semete, am trecut pe lângă vechea Primărie, acum complex muzeal şi am regretat puţin că timpul nu ne permite să urcăm în turnul ce promitea o panoramă de neuitat.
M-am bucurat de tot ce îmi oferea oraşul şi mi-am lăsat gândurile purtate spre poveşti cu prinţese şi cavaleri. Odată setea potolită, tinând oarecum sub control efectele caniculei, am urmat drumul spre Castelul Bratislavei numit Hrad. Imensa clădire construită în stil gotic renascentist în secolul al treisprezecelea se înalţă mândră pe un deal stâncos, deasupra Dunării. Intrarea în palat se poate face pe una dintre cele trei porţi: Poarta Viena, Sigismund si Poarta Nicolae. Imensele curţi regale găzduiesc concerte sau alte manifestări artistice contemporane, acceptând înţelepte trecerea ireversibilă a vremii şi a vremurilor. Interiorul palatului poate fi vizitat pentru 3 euro între orele 9-18 şi găzduieşte Muzeul Naţional Slovac.
Cele patru laturi ale castelului asigură vizitatorilor panorama întregului oraş. Am văzut Noul Pod, pe adevăratul său nume Podul Revoltei Naţionale Slovace, construit pe vremea comuniştilor peste Dunăre între Dealul castelului şi Biserica Sfantul Martin. În mijlocul său e un fel de farfurie zburătoare la care turiştii au acces printr-un lift interior contra sumei de 6,5 Euro. De acolo cu siguranţă instantaneele foto pot fi comparate cu cele oferite de împrejurimile castelului.
Tallinn – Estonia
Cu siguranta Tallinn, capitala Estoniei nu este una dintre destinatiile clasice, faimoase sau una despre care sa citesti prea des. Probabil ca, paradoxal, asta atrage anual calatori din toate colturile lumii. Este adevarat ca marea majoritate sunt asiatici, rusi si scandinavi, ultimii veniti probabil in speranta ca preturile sunt mai mici. Restul, sunt in mare masura turisti de pe vasele de croaziera care acosteaza zilnic in port.
Orasul aduce mult cu orasele scandinave dar asta nu e de mirare dat fiind conditiile istorice de care aminteam anterior. Nu putea lipsi clasica divizare: orasul vechi (Vanalinn) si cel nou. Despre orasul nou nu are sens sa vorbim: blocuri, cladiri de birouri si cate un petec de verdeata.
Puteti sa va plimbati pe jos sau cu tramvaiul care costa 1,2 euro / o calatorie (daca cumparati biletul de la automate sau 2 euro daca il platiti la urcare). Stiati ca Tallinn a fost prima (si singura) capitala europeana in care transportul public este gratuit pentru locuitorii orasului? Urmand idea primarului capitalei de a oferi rezidentilor transportul public gratuit, s-a dovedit ca se folosesc mai putin masinile proprii, ca oamenii au un motiv in plus de a declara ca locuiesc in capitala, ca au crescut incasarile magazinelor, a taxelor locale, etc. Pe de alta parte, am remarcat ca Tallinn este probabil singura capitala care desi a fost ani buni sub ocupatie sovietica nu a pastrat nimic din arhitectura si stilul acelei vremi.
Helsinki – Finlanda
Capitala Finlandei este usor atipica si mi-ar fi greu sa o definesc ca avand trasaturi baltice sau scandinave. Chiar si limba este ceva aparte si face parte din grupul lingvistic fino-ugric, fiind “sora” cu limba – tineti-va bine: maghiara!
Si totusi, Helsinki este o destinatie in sine dar si un punct de plecare spre Porvoo, al doilea cel mai vechi oraș din Finlanda, renumit pentru arhitectura medievala, Kuopio si districtul lacurilor finlandeze, Rauma, unul dintre cele mai frumoase orase din Finlanda, incluse in patrimoniul UNESCO, Turku, vechea capitala a Finlandei, situata pe malul raului Aura si nu in ultimul rand Rovaniemi si Satul lui Mos Craciun. Bonus ca sa zic asa, din Helsinki ajungi cu ferryul in Tallinn in mai putin de doua ore. Informatii complete in articolul de mai jos.
Tbilisi – Georgia
Rar ti-e dat sa gasesti un loc atat de interesant precum capitala Georgiei, Tbilisi: o amestecatura de vechi si nou, de arhitectura medievala, renascentista, comunista si moderna, de vederi panoramice, totul condimentat cu o circulatie semi haotica si in unele parti, o aglomeratie de nedescris. Si totusi, paradoxal, acest melanj o face atat de atractiva. Cum altfel s-ar explica un numar de 6 milioane de turisti anual?
Valletta – Malta
O capitala pe masura locului pe care il reprezinta. Eleganta, majestuoasa, plina de mistere si povesti. Dezvoltat dintr-o si in jurul unei umile biserici, The Most Humble City of Valletta sau Superbissima, asa cum l-a denumit Marele Maestru Jean de la Valletta, a cunoscut o dezvoltare uluitoare, nealterandu-si insa niciodata caracterul de fortareata invincibila si oras al culturii.
Desigur ca plimbarea prin capitala insulii de miere va incepe cu Palatul marilor Maestri, unde te vei plimba prin salile inalte si te vei uita cu mirare la armurile care parca iti zambesc condescent, vei vizita sala armelor si te vei gandi ca oamenii au fost intotdeauna inventivi cand au faurit lucruri pentru razboaie sau vei casca larg ochiii cand vei vedea ditamai presedintele cu cine stie ce delegatie oficiala la o aruncatura de bat de tine, despartiti doar de un cordon de catifea.
Oricare dintre aceste netrambitate nestemate ale Europei veti alege sunt sigur ca veti descoperi lucruri nu doar frumoase ci chiar uluitoare. Iar de veti gasi in drumurile voastre si alte diamante neslefuite dar demne de timpul nostru de calator, nu va sfiiti sa ni le aduceti si sa ni le prezentati!