Cu Aeroportul International din Istanbul m-am intalnit doar pe fuga pana acum. Destul insa sa ma bucur de indata ca am scapat de aeroportul vechi care ma scotea din sarite. De aceea probabil am cascat ochii bine, bine si mi-am bagat nasul peste tot, scormonind dupa carcoteli de mofturosi. Zic drept, ca nu am prea gasit ce carcoti!

Construit in zona nordica a orasului, la o distanta de aproximativ 50 km fata de centrul Istanbulului, pe o suprafata de peste 7500 ha dintre care 6100 ha au fost paduri care au fost desfiintate- e drept, pentru o cauza nobila, dar tot imi sfasie inima!- impresionantul aeroport a fost proiectat de compania Grimshaw din Londra.
De va intrebati cumva cum a putut castiga aceasta renumita firma de arhitectura proiectul turcesc, desi este destul de tanara in domeniu, infiintata fiind doar in 1980, va spun doar ce a recomandat-o probabil: Aeroportul din Zurich, Aeroportul Heathrow, terminalele1 si 2B, Amsterdam Arena Station, Gara de sud din Melbourne, Aeroportul din Manchester si inca alte cateva zeci de proiecte impresionante in alte domenii decat cel al transporturilor la care m-am referit aici.

Aeroportul International Istanbul este prevazut a se dezvolta in 4 etape, ultima fiind cea din 2030 care estimeaza un trafic anual de aproximativ 200milioane de pasageri, jinduind astfel la coronita de cel mai mare aeroport al lumii. Va spun ca eu am mai auzit odata povestea asta cu cel mai mare aeroport din lume”in curand” cand s-a deschis noul aeroport din Dubai, Al Maktoum International, in 2010 si nu s-a mai intamplat mai nimic, decat ca a preluat o parte din zborurile de pe mult prea aglomeratul Dubai International si cam atat! Ori poate ca nu am mai tinut eu socotelile competitiei intre aeroporturi, cine stie!
Pana la final, lucrarea va inghiti frumusica suma de 7 miliarde de euro, cam cat celebrul hotel Marina Bay din Singapore, ceea ce ma face sa cred ca turcii au fost aprig cu ochiul pe banii lor, avand in vedere ca vor fi 6 piste, 1 turn de control aerian si 8 turnuri de control la sol, 3 cladiri tehnice si in final 4 terminale pentru pasageri.
Terminalul care este perfect functional acum este unul urias. Eu l-am vazut doar de sus si a fost o senzatie ciudata cumva. Pasagerii care coboara din avioane merg prin partea de sus si ii privesc indolenti pe cei aflati in imensa sala deschisa care fac check inul. Check inul se face fie la birouri fie la masinariile auromate aflate in numar mare in zona respectiva. Eu urasc masinariile astea pur si simplu si ma feresc de ele pe oriunde le intalnesc.
Zona controlului de securitate este imensa iar controlul de securitate din zona de tranzit este operativ si fluent. Mi-a placut mai ales ca tavile alea pe care nu le gasesti niciodata in timp util aici erau mai mari si nu trebuie sa ochesti doua, trei ca sa iti pui toate maruntisurile. Plus ca nu a trebuit sa imi scot laptopul din rucsac, treaba care se transforma de fiecare data intr-o mare aventura pentru mine. Am sa va povestesc alta data cum trebuie sa imi scot pijamaua, tricourile si alte maruntisuri carpoase pentru a ajunge la bietul device din rucsacelul meu calator!
Zona de tranzit e aerisita si luminoasa, ca la o constructie de ultima generatie, ce sa zic! Tranzitul l-am facut de fiecare data rapid iar odata ajunsi in sala de asteptare nu iti mai vine sa iti iei ochii de la stralucitoarele lumini ale magazinelor dutty free, de la micile bouticuri ale brandurilor renumite sau de la stilizatul bazar traditional existent desigur, chiar si in acest aeroport, ca doar suntem la una dintre intarile (sau iesirile!) la Inalta Porta!
Poti astepta destule ore in aeroportul International Istanbul fara sa te plictisesti. Cum ziceam, poti face shopping. De nu ai teschereaua prea plina, poti privi ecranele mari cu reclame si nu numai. Poti dormi ca boierul pe canapelele moi si confortabile, fara a te simti vinovat ca ocupi locul altuia, la fel de obosit ca si tine, pentru ca sunt o multime de astfel de canapelute care te imbie la somn.
Poti manca ceva, in zona de foodcourt, dar dintre partea asta va spun ca nu prea am avut de ales, putine fiind optiunile si uriase preturile.
Nu iti face griji de incarcarea deviceurilor, ca ai prize si statii peste de incarcare tot. De asemenea, internetul este liber in aeroport, dar pentru o perioada limitata, in functie de biletul de avion pe care il ai.
De ai tranzitul mai lung si strambi din nas la canapelutele free sau nu vrei sa te auda ceilalti din jur ca sfoarai, atunci du-te frumusel spre Yotel Air, reteua de hoteluri specializata in hoteluri in aeroporturi care desigur ca nu putea lipsi nici din Aeroportul International Istanbul. Cu ora sau cu ziua, ei te asteapta cu bratele deschise!
Una peste alta, functionalul si confortul in Aeroportul International Istanbul sunt de nota 10.
Nu puteam incheia aceasta scurta recenzie a aeroportului cel nou fara a va vorbi putin si despre transferurile pana in centrul orasului si nu numai.
Cea mai simpla cale de a ajunge in oras va fi metroul. Acesta inca nu este finalizat, dar sunt in plan doua linii de metrou: una va duce la statia Gayrettepe, unde puteti face transfer spre linia verde M2 iar cealalta linie va duce la statia Halkalı si la gara cu acelasi nume. Pentru a calatori cu metroul si cu alte mijloace de transport in comun iti trebuie Istanbul Kart, care costa 6 lire, pe care le poti recupera ulterior. Il poti cumpara din aeroport de la giseele speciale sau de la automate. Tot la automate il incarci sau il reincarci cu ce suma consideri ca iti trebuie. Istanbul Kart este un tip de plata electronica in sistemul de transport foarte avantajoasa:cu cat mergi mai mult cu atat vei plati mai putin. Mai aveti inca putin de asteptat pana veti putea folosi insa metroul de la si inspre aeroport, cum ziceam
Un alt mijloc de transport inca nefinalizat spre si dinspre aeroport este trenul de mare viteza. Acesta va face legatura cu aeroportul Sabiha Gokcen-Istanbul. Dar despre asta vom vorbi cand va fi cazul.
Actualmente, cel mai simplu mod de transfer catre centru este busul.
- Ist-1 merge pe linia verde M2, linia roșie M1 și linia Marmaray.
- Ist-2 merge spre cartierul Tüyap
- Ist-3 se deplasează la stația de autobuze Otogar, unde puteți prinde linia roșie M1 din metrou
- Ist-7 se îndreaptă spre stația de metrou Kozyatağı din partea asiatică a orașului Istanbul, unde puteți prinde linia roz M4
- Ist-19 merge la piața și la stația de metrou Taksim, de unde puteți lua metroul cu linia verde M2
- H-2 călătorește spre stația de metrou Mecidiyeköy, de unde puteți lua linia verde M2
- H-3 merge la Halkalı
- H-4 este un autobuz direct de la Noul Aeroport din Istanbul la Aeroportul Ataturk
Exista de asemenea si microbuzele private de share transfer. Este o modalitate comada si relativ ieftina de transfer, intrucat vei imparti microbuzul cu alti pasageri dar va fi lasat fiecare la hotelul sau.
Nu uita insa ca daca pasii te vor purta prin superbul oras Istanbul, cel mai simplu mod de a economisi timp si bani este sa folosesti Istanbul Welcome Card, unde vei putea gasi o multime de facilitati si reduceri, alaturi de transferuri de toate felurile si pentru toate buzunarele.
Poti vizita unul sau mai multe obiective, fara sa stai la rand, poti vizita doar un obiectiv si sa ai si transfer de la aeroport direct la respectivul punct turistic, daca esti presat de timp sau vrei doar sa nu ai batai de cap.
Una peste alta, ca va fi cel mai mare sau nu, ca va fi cel mai frumos sau cel mai cel, cu certitudine Aeroportul International Istanbul este o realizare de exceptie. Sunt sigura ca drumurile noastre spre frumosul oras de pe doua continente sau doar tranzitul prin aeroport ne vor face zilele si calatoriile mai minunate!