test

Plecam sau nu plecam in Turcia in vara asta?

Intrebarea daca plecam sau nu plecam in Turcia in vara asta probabil ca si-o pun o multime dintre turistii romani iubitori de vacante pe minunatele plaje turcesti.

Iata insa ca divinitatii – ca o fi Alllah ca o fi Dumnezeu – i s-a facut probabil mila de toti cei nerabdatori si/sau cu vacantele deja platite si ne aduce o veste minunata: Turcia isi deschide granitele pentru turistii straini imediat!

In urma sedintei de guvern din 11 iunie 2020 si tinadu-se seama de strategia nationala de lupta impotriva pandemiei de coronavirus, considerata de mai marii turcilor ca una de succes, s-au decis urmatoarele:

 • toate granitele Turciei, aeriene, maritime sau terestre vor fi deschise pentru turistii straini incepand de astazi
 • turistii care vor intra in Turcia nu vor fi supusi masurii de carantinare obligatorie de 14 zile la intrarea in tara, prin orice punct
 • se vor face teste rapide tuturor  turistilor la intrarea in tara prin orice punct de frontiera. Cei care vor prezenta simtome specifice vor fi supusi la teste moleculare PCR. Toate testele vor fi gratuite.
 • Intrarea, iesirea si stationarea turistilor pe teritoriul Turciei se va face  cu respectarea normelor si masurilor  stabilite de Ministerul Sanatatii, Ministerul Transporturilor infrastructurii și al institutiilor si organizatiilor publice conexe.
 • Pe data de 19 iunie ministrul turc al turismului va organiza un infotrip in Antalya pentru toti ambasadorii care se afla in misiune pe teritoriul Turciei, pentru a le arata masurile luate de autoritati impruna cu hotelierii in resorturile din Antalya si pentru a demenstra ca Turcia este gata sa primeasca oaspetii externi si ca este o destinatie absolut sigura pentru acestia.
 • zborurile catre Europa se estimeaza a se relua dupa urmatorul program:

Republica Turca al Ciprului de Nord:12 iunie
Japonia: 15 iunie
Elvetia: 15 iunie
Kazakhistan : 20 iunie
Serbia : 21 iunie
Danemarca : 22 iunie
Albania: 22 iunie
Tunisia: 27 iunie
Canada: 1 iulie
Suedia: 1 iulie
Georgia : 1 iulie
Spania : 1 iulie
Belarus : 1 iulie
Pakistan : 10 iulie
Maroc: 15 iulie
Ucraina: 1 iulie (se asteapta o ultima confirmare)
Jordania: 15 iulie (se asteapta o ultima confirmare)
Rusia: 15 iulie (se asteapta o ultima confirmare)

 • In mometul de fata exista zboruri regulate spre Europa doar spre Regatul Unit, Olanda si Germania. Guvernul turc duce tratative bilaterale si cu o serie de alte guverne in vedere stabilirii de acorduri turistice si de transport.

Compania Turkish Airlines a reluat deja zborurile interne si  desi are niste probleme cu autorizatiile de zbor deocamdata, se pare ca va relua si o parte rutele internationale. Compania aeriana estimeaza reluarea zborurilor catre Romania din 15 iunie, dar deocamdata este asteptata decizia guvernului roman in ceea ce priveste circulatia catre Turcia.

Photo by Roxanne Desgagnés

Cat priveste turistii romani, in momentul de fata, pana la expirarea starii de alerta de pe 16 iulie, Turcia se afla pe lista rosie deci la intoarcerea din aceasta tara se va intra in carantina institutionalizata obligatorie de 14 zile. Repet, pana in 16 iulie, ora 23.59.

Lista cu tarile din zona rosie va fi anuntata  saptamanal  lunea si orice schimbare a ei va influenta conditiile de calatorie in tarile respective, deci si in Turcia..

Deocamdata se vehiculeaza ca se va lua in calcul un numar de 5 imbolnaviri la milionul de locuitori, indicator la care Turcia inca nu se poate incadra, cu cele 900 de cazuri de imbolnavire raportate  astazi.

Speram insa ca guvernele de la Ankara si de la Bucuresti sa gaseasca o solutie prin care sa restabileasca libera circulatie intre cele doua state.

Reamintim ca daca plecam in Turcia nu avem nevoie de viza de la ambasada, ti se aplica doar o stampila la intrare si la iesire in documentul de calatorie, care poate fi pasaport simplu, pasaport electronic sau pasaport temporar. Acesta trebuie sa aiba o valabilitate de min 150 zile de la data intrarii in Turcia.

Verifica cu atentie aplicarea vizei de intrare pentru ca altfel poti avea probleme la iesire.

Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

Photo by Serdar Dincer

Cei care calatoresc cu autoturismele personale trebuie sa aiba in vedere urmatoarele

 • persoana  care intra cu un autoturism trebuie sa fie aceeasi care iese cu el, daca acesta este proprietar
 • daca autoturismul nu este pe numele celui care intra cu masina, acestuia ii trebuie o procura din partea prorietarului, tradusa in limba turca
 • daca intentionezi sa lasi autoturismul in Turcia si sa te intorci cu alt mijloc de transport trebuie sa notifici autoritatile turce
 • orice procura trebuie tradusa de catre un traducator autorizat si trebuie apostilata
 • nu sunt permise aparatele antiradar
 • este indicata inregistrarea benevola a fiecarui cetatean roman ce intentioneaza sa ramana mai multa vreme pe teritoriu Turciei, la misiunile diplomatice sau consulare prezente pe teritoriul turc. Lista o gasesti pe site-ul MAE

Noi spunem ca vestile sunt destul de bune iar daca ai nevoie de un mic ghid de buzunar pentru Antalya cea frumoasa si iubita de soare ti-l oferim fara probleme si cu mult drag!

Antalya. Ghid de buzunar.

Nu pot incheia fara a iti spune cu bucurie ca Marele Bazar s-a deschis deja  la inceputul lunii  iar din 6 iunie si Palatul Topkapi este accesibil turistilor.

In cazul in care nu vrei o plimbare la Istanbul profita de experienta echipei noastre si vezi ghidul de vizitare a orasului si nu uita sa iti ei si carduirile turistice Istanbul Welcome Card, care te vor scapa de o multime de nervi si de timpi pierduti.

Zicem sa faci bagajele, ca pana la urma e posibil sa pleci in Turcia asa cum iti doresti!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*