Un articol despre ce poti face si ce poti vizita in Alba Iulia poate parea banal… Pare doar, deoarece in ultimii ani, orasul resedinta de judet a investit enorm in obiectivele sale turistice si asta se vede: numarul turistilor a crescut considerabil si de asemenea timpul petrecut de catre acestia in oras.
Despre cele mai importante obiective ale orasului va vorbim in cele ce urmeaza, invitandu-te la o plimbare virtuala prin Cetate, Catedrala Sf. Mihail, Sala Marii Uniri sau Catedrala Incoronarii.
Cetatea Alba Iulia
Cetatea Alba Iulia sau Alba Carolina (numele fiindu-i dat de la imparatul austriac din aceea perioada Carol al VI-lea), este o cetate construita in forma de stea cu sapte bastioane, pe baza schitelor facute de catre arhitectul cunoscut al vremurilor, Visconti.
Cetatea a fost construita cu doua scopuri: primul fiind acela de aparare al orasului dar si al Ardealului de invaziile turcesti iar cel de al doilea scop a fost acela de a oferii intregii lumi impresia unui imperiu solid.
Schitele facute de catre Visconti au fost trimise spre avizare la Viena (de aici si numele austriac al cetatii) si sunt aprobate de insusi Printul Eugeniu de Savoia. Costurile cetatii au fost fabuloase, multi galbenii find pusi in joc in vederea ridicarii unei cetati care presupunea utilizarea unora dintre cele mai avangardiste metode de constructie ale timpului.
Ca orice cetate si Alba Carolina a fost amplasata strategic, pe cel mai inalt deal al orasului, pe locul a doua fortificatii mai vechi, un castru roman si vechea cetate a Belgradului. Avand in vedere ca planurile arhitectilor indicau o suprafata uriasa (cca 140 ha), o parte a vechiului oras a fost darmata si mutata in partea de est a cetatii.
La finalul constructiei, respectiv in anul 1738, strucutura avea trei sisteme de aparare:
- corpul principal in forma de stea cu sapte colturi format din sapte bastioane,
- corpul format din semilune
- corpul format din contragarzi.
Intrarea in cetate, la acea vreme, se facea prin intermediul a sase porti, cate una pe fiecare linie de aparare iar fiecare dintre porti a fost impodobita cu statui inspirate din legendele razboaielor antice si bataliilor austro-turce.
In cele trei secole de existenta, cetatea a vazut multe: de la razboaie, intemperii, “atacul” unei ciuperci bacteriene dezvoltata din apa care se infiltra printre pereti si ii rodea structura de rezistenta pana la atacul “uman” din 1921 cand bastionul si ravelinul Sf Mihail au fost distruse odata cu ridicarea parcului din jurul Catedralei Incoronarii.
In anii ’90, incepe un prim process de renovare dar acest proiect este imediat abandonat. Cu ajutorul fondurilor europene se strang cele 60 milioane de euro necesare aducerii cetatii la starea din 1738, primele renovate fiind cele sase porti iar ulterior fiind renovat si podul mobil de lemn.
Mare parte a componentelor sunt cele originale dar restaurate. Cetatea a fost inaugurata in 2013 in ziua Marii Unirii.
In vremuri normale si nu pandemice, la Poarta a III-a, in fiecare zi are loc o spectaculoasa ceremonie de schimbare a garzilor (ora 12.00).
Catedrala Catolica Sf Mihail
Este cea mai veche catedrala din Transilvania si totodata cea mai inalta cladire din judetul Alba. Catedrala a fost martora unor evenimente importante cum ar fi intrarea lui Mihai Viteazu in Cetatea Belgradului.
De asemenea, in interiorul catedralei se gaseste mormantul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei si guvernator al Ungariei.
Sala Unirii Alba Iulia
Este una dintre cele mai importante cladiri din Romania deoarece aici s-a semnat in anul 1918 actul care consfintea Unirea Transilvaniei cu Romania. In anul 1918 (pe 1 decembrie) aici s-a citit Rezolutia Unirii in plenul Adunarii de catre Vasile Goldis.
Insemne al Unirii: steaguri, medalii, mandate in baza carora s-a facut accesul in Sala Unirii precum si biroul avocatului Aurel Lazar, ne aduc aminte de importanta zilei de 1 decembrie 1918.
Cladirea a fost ridicata in anul 1900 iar initial a fost cazino militar dar si locul desfasurarii unor festivitati si receptii austro-ungare. In anul 1922, Sala a fost infrumusetata si a fost locul in care s-a tinut banchetul regal dupa incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.
Catedrala din Alba Iulia sau Catedrala Incoronarii
Este locul in care s-au incoronat Regele Ferdinand și Regina Maria ca Regi ai României Mari. Aceasta catedrala este primul lacas de cult important construit in Transilvania dupa Unire si a fost ridicat special pentru evenimentul incoronarii.
Din punct de vedere arhitectural, catedrala se inscrie in stilul neobrancovenesc, turnul clopotnitei avand 52 m. La intrarea in acest turn se gasesc busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria.
De asemenea, la intrarea in biserica se gasesc picturile celor doi regi dar si portretele lui Mihai Viteazu si ale Dnei Stanca, ctitorii primei Mitropolii Ortodoxe din Alba Iulia.
Muzeul Unirii din Alba Iulia
Muzeul este situat in cladirea Babilon de langa Sala Unirii si este unul dintre cele mai importante muzee din Romania, el adapostind peste 200.000 obiecte de patrimoniu, obiecte din vremea dacilor si romanilor, din Evul Mediu dar si elemente ale Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan precum si elemente ale celor doua Razboaie Mondiale.
Daca sunteti prin zona, nu ocoliti aceste superbe edificii si nu va dati in laturi de a lua la pas orasul Alba Iulia. Multe comori mai putin stralucitoare decat ce v-am spus aici, astepata sa fie descoperite de pasul si privirea turistului doritor de frumos.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!