Muntii Apuseni sunt extrem de de spectaculosi. Ofera trasee pentru iubitorii de drumetii, cu cinci via ferrata din cele 10 din tara, pesteri, rauri bune de rafting, pereti stancosi ideali pentru escalada, lacuri gata de balaceala sau pescuit. Noi va invitam sa porniti intr-o calatorie printr-un Parc Natural, un aven de 86 de metri si un baraj urias.
La vreo 60 de kilometri de Oradea se poate vizita o zonă pitorească, ,,Parcul Natural Apuseni”.
O bătusem cu piciorul în câteva ieșiri în natură pe vremea studenției, însă acum ne-am mulțumit cu o plimbare cuminte. La Vadu Crișului, chiar lângă peșteră, în apropierea cascadei de 12 metri, era o cabană aflată acum în paragină.
Altădată ne cazasem la ,,Tabăra Șuncuiuș”, funcțională de generații. Însă în zonă sunt o mulțime de pensiuni cu oferte pentru toate buzunarele. Mai puteți campa pe malul Crișului sau în Pădurea Craiului, cum am văzut că a făcut destulă lume.
In Apuseni mai ajunsesem și cu cortul, experiență despre care v-am vorbit aici.
În Apuseni e raiul iubitorilor de munte. Cinci din totalul de 10 trasee via ferrată din țară, se găsesc aici. Apele Crișului Repede au modelat artistic stâncile, formând un defileu spectaculos. Peștera Vântului, cu lungimea de 47 de kilometri, este cea mai mare din România.
Nu e singura: Peștera Unguru Mare, Peștera Vadului, Peștera Cărbunarilor, Peștera Umedă, Peștera Mică, Peștera Mare, Peștera Caprei… Apusenii sunt teatru de desfășurare pentru speologi, iubitori de escaladă, practicanți de rafting, amatori de drumeții…
La Șuncuiuș văzusem pe facebook imagini spectaculoase cu ,,plaja sălbatică ca în Thailanda”, ,,marea de la munte din județul Bihor”, ,,plaja asemănătoare cu celebra Krabi”. Cum în Thailanda n-am pășit niciodată, tare mi-am dorit să o văd măcar pe cea din Șuncuiuș.
Însă, întocmai ca în proverbul ,,la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”, sincer, mi s-a părut un mare fâs.
Zona e spectaculoasă, însă ,,celebra plajă” e formată din câteva umbreluțe și șezlonguri așezate într-un cot al Crișului, sub un perete stâncos.
Dacă tot ai ajuns acolo, merită să faci o baie, să-ți potolești foamea la terasă sau să stai măcar cu picioarele în apa răcoritoare. Însă dacă așa e în Thailanda, zău că nu-mi vine să părăsesc Europa.
Păi, în Defileul Lăpușului, la mine, în Maramureș, pe vreo 5 kilometri doar eu știu vreo cinci ,,Thailande„ din astea. Și nici măcar nu-s vreo mare cunoscătoare.
Amuzantă mi s-a părut găselnița unui turist care și-a atașat pe o remorcă un fel de ,,cort” făcut din lemn. Apoi au început glumele: omul și-o fi făcut o lemnărie și i-au mai rămas niște scânduri; poate o fi tâmplar și cineva o fi renunțat la comanda de ,,cușcă fancy”… ce mai, niște invidioși posesori de banale corturi textile.
Avenul de la Betfia și Turnul de observație
Pe când locuiam în Felix, dacă o luai pe câmp, ajungeai ,,la crater”, așa i se spunea. Mie mi-a fost lene de fiecare dată când se propunea o astfel de expediție. Nu dădeam bălăceala din piscină, pe un drum lung prin soare. De pe atunci eram claustrofobă, nu mă tenta deloc să mă târăsc prin văgăuni. De acum 20 de ani, câmpul e plin de case, cartiere întregi construite în ultimii ani.
Situat la doar 8 kilometri de Oradea, pe raza satului Betfia, pe Dealul Șomleu, comuna Sînmartin, se află avenul de la Betfia sau Huda Bradii. Recent, localitatea a beneficiat de un proiect european de peste două milioane de euro ce și-a propus ,,Conservarea și protejarea patrimoniului natural transfrontalier al județelor Bihor – Hajdu Bihar”.
Accesul se face pe un drum pietruit ce duce la o zonă de parcare încă neamenajată, însă cred că pe viitor se vor finaliza lucrările. Intrarea în aven e blocată pentru publicul larg cu niște grilaje din fier.
Avenul are o adâncime maximă de 86 de metri, a fost cartografiat de experți și are o reală valoare, fiind o rezervație paleontologică, cu fosile glaciare și impresionante colonii de lilieci.
Întreaga zonă e spectaculoasă. Se pretează pentru trasee de biciclete, escaladă, zboruri cu parapanta, plimbări în natură.
Pentru turiști s-a inaugurat în această vară un Observator. Pe 278 de metri se întinde o potecă mărginită cu balustradă de lemn, din butuci din aceia rotunjiți.
Nu e vorba de un traseu dificil, îl poate face aproape oricine. Iar priveliștea din turn, merită puțin efort.
Observatorul e construit din metal și are înălțimea unui bloc de trei etaje. La fiecare nivel e o platformă de observație, iar la ultimul, la înălțimea de 13,7 metri, o parte din podea e din sticlă.
Așadar, cei 346 m ai Dealului Șomleu, plus înălțimea turnului vă vor deschide o perspectivă de la înălțime a întregii regiuni. Și veți fi mai aproape de cer.
Barajul Valea Drăganului – Floroiu
Barajul Drăgan se află la aproape 90 de kilometri de Oradea, la întâlnirea județului Cluj cu Bihor.
E vorba de un lac artificial construit în 1987. Scopul său este utilitar, de producere de energie electrică, de rezervă de apă pentru irigații și stăvilar împotriva viiturilor. Este format din apele râurilor Drăgan și Sebeșel și are dimensiuni impresionante.
Proiectat în stil asemănător cu Barajul Vidraru, e mai mic cu 40 de metri. Are o înălțime de 120 m, o lungime de 424, o suprafață de 292 de hectare și 112 milioane mc de apă. Un braț al barajului se întinde pe 4 km, iar celălalt pe 12.
Denumirea de Floroiu se pare că i se trage de la proprietarul unui bar din zona barăcilor muncitorești din perioada construcției barajului.
Conform unei legende locale, pe fundul apei se află fosta cabană de la Pârâul Crucii, unde, conform informațiilor de pe net, s-ar fi adăpostit fugarii în al Doilea Război mondial, după tratatul de la Viena. Peisajul e spectaculos.
Ne-am oprit într-o parcare. Pe un bloc mare de beton pe care se sprijinea o macara pe timpul șantierului, ne-am făcut poze cu lacul și munții ce-l înconjoară. Apoi am coborât cu mașina până la impresionantul stăvilar din beton.
Se poate trece cu mașina, dar sunt și trotuare pentru accesul pietonilor. Ne-am împrietenit cu un cățel, ne-am plimbat și ne-am minunat de impresionanta realizare tehnică.
Luciul apei poate fi traversat cu mici ambarcațiuni, se poate pescui sau poate fi punct de plecare pentru diverse drumeții. Există câteva pensiuni la care vă puteți caza. Dacă treceți prin zonă, opriți-vă. Nu veți regreta!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!