În scurtul nostru sejur prin Harghita, am primit un pont de la un bun prieten, că ar fi o pârtie de bob in localitatea Lunca de Sus, sursă de distracţie pentru cei mici şi mari. Eram în vacanţă, programul nostru era flexibil, aşa că cei 70 de km pe care îi aveam de străbătut nu ni s-au părut cine ştie ce. Prietenul cu pontul pornea de la Piatra Neamţ, noi de lângă Gheorgheni, iar punctul de întâlnire a fost fix în centrul ţării, în localitatea Lunca de Sus, pe valea Ghimeşului.
Acum patru ani, aici s-a deschis un complex pentru iubitorii sporturilor de iarnă, iar de atunci s-au tot extins şi şi-au diversificat serviciile. Există o pârtie de dificultate medie de 700 m, una pentru începători de 800 m, dar cireaşa de pe tort e pârtia de bob de 1,3 km. În acest mod, complexul turistic funcţionează fără întrerupere, indiferent de anotimp. Investiţia pentru pârtia de bob se ridică la o sumă fabuloasă, vorbim de 1,5 milioane de euro, dar este un loc unic în ţară. Un concept asemănător există, totuşi, la Buşteni, dar acolo traseul e de 200 de metri, pe când aici, la Complexul Skigyimeş se intinde pe 1,3 km. Inaugurarea a avut loc în septembrie, 2018, acestă formă de distracţie nu e încă foarte cunoscută publicului larg.
Practic, un deal întreg e împânzit de şine, un tunel, dispozitive care fixează bine boburile printr-un sistem de prindere în patru puncte. Astfel, temerea că bobul ar putea deraia sau zbura de pe traiectoria normală, e doar un scenariu imaginar. Un scripete trage pasagerii până în vârful dealului, la 1060 m, iar de acolo, stăpânind maneta de frânare, fiecare om obişnuit se poate visa un campion. Peisajul ce se deschide e superb, dar viteza de coborâre nu îţi lasă prea mult timp de contemplare. Pentru admirarea naturii de poate accesa terasa panoramică a localului din vârful pârtiei. Se pot atinge 45 km/h. Diferenţa de nivel e de 120 m. Există 40 de boburi, fiecare unitate poate transporta doi pasageri. Accesul copiilor e permis peste vârsta de trei ani. Copiii peste 120 cm pot utiliza sania şi neînsoţiţi.
Nu există limită de vârstă sau contraindicaţii pentru pasageri. Ţine de curajul fiecăruia şi de dorinţa de a încerca senzaţii tari. La îmbarcare se face un scurt instructaj, se verifică centura de siguranţă şi se recomandă păstrarea distanţei între boburi de 25 m. La atingerea vitezei de 45 km/h, sistemul de frânare acţionează automat, astfel încât coborârea să se facă în condiţii de siguranţă. O tură costă 15 lei/ adult şi 12 lei/copil. În cele câteva minute de alunecare, simţi adrenalina, iar ce am auzit cel mai des la linia de sosire a fost: ,,Mai vreau o tură!” De altfel, copiii mei m-au convins să-i las de vreo cinci ori. Eu m-am oprit după trei incercări, ca-n poveşti, dar doar pe considerente financiare, altfel m-aş mai fi dat mult şi bine. Pe traseu se aud ţipete, ca atunci când stai în preajma unui montagne russe într-un parc de distracţii. Programul de funcţionare e de la 9 dimineaţa până la 9 seara.
Turiştii se pot caza la baza pârtiei, unde există 11 camere disponibile. La restaurant se servesc mâncăruri tradiţionale şi o specialitate numită Platoul Skigymeş (Black Rock Grill). La acest fel de mâncare, turistul primeşte o piatră încinsă şi o halcă de carne, fiind invitat să şi-o prăjeacă fix după plac. Astfel cred că pot fi evitate discuţiile cu bucătarul şi cu interpretarea conceptului de ,,friptură în sânge”. Complexul e dotat cu o parcare în care încap 200 de maşini.
Am vorbit cu doamna Maria Magdalona Antal, proprietara acestui complex. Mi-a declarat că intenţionează să continue investiţiile, însă speră să poată accesa fonduri europene, deoarece până la acel moment, nu beneficiaseră de ele. A mai spus că încă sunt încă la început, nu sunt foarte cunoscuţi, dar lumea începe să fie interesată de această inedită formă de distracţie. Unul dintre bloggerii care i-a vizitat a fost Mariciu din Bucureşti, care a realizat un material video despre Skiymeş. Familia mai are o afacere în apropiere, legată de prelucrarea lemnului, iar în total creaseră 100 de locuri de muncă.
Cred că acest loc se adresează atât familiilor, cât şi firmelor care ar putea desfăşura sesiuni de training sau team building. Noi am plecat relaxaţi, cu zâmbete largi pe chipuri. Aici orice adult îşi aminteşte că poate fi din nou copil. Skigymeş e poziţionat strategic în centrul ţării, acolo unde Transilvania se întâlneşte cu Moldova, pe drumul naţional 12 A. Mai multe informaţii sunt accesibile pe siteul statiunii.