Turist în ţara mea: Dino Parc Râșnov

La nici cinci minute de Cetatea Râşnov, găsim Dino Parc Rasnov , cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei. E singurul de acest gen din România. Ca obiectiv turistic, ocupă locul 3 în judeţul Braşov, după Castelul Bran şi Cetatea Râşnov.

Preţul  biletelor e de 28 lei/adult, 22 lei/copil, dar accesarea multiplelor tentaţii din interior vă vor face să vă mai scotociţi prin buzunare. Parcul a fost deschis în 2015, vorbim de o afacere privată, al cărei proprietar e Compania HCR SRL. Investiţia a fost de 22 milioane de lei, dar 70% din sumă a fost acoperită din fonduri europene. Cifra de afaceri e de 12 milioane de lei, iar 20% din profitul anual e reinvestit.

Odată intraţi în clădirea principală, ne ies în cale dinozauri de forme, specii şi funcţionalităţi diferite. De la cei mai mici de la magazinele de suveniruri, până la dispozitive high tech, schelete bine conservate, machete sau produse culinare delicioase de la restaurantul Papazaur.

Pot fi accesate ecrane tactile, se pot viziona filmuleţe la un cinematograf 9D, se pot citi informaţii în limba română, engleză şi germană. Eu m-am simţit copleşită de gadget-urile şi tehnologia ce ne înconjurau, dar copiii mei se simţeau în largul lor.

Dinozaurii au trăit pe pământ cu 160 de milioane de ani în urmă, dispărând brusc acum 65 de milioane. Cauza probabilă a extincţiei ar fi schimbarea climatică sau un impact devastator cu un meteorit, circulă mai multe teorii în acest sens. 

Întins pe o suprafaţă de peste 3 hectare, in Dino Parc Rasnov  turiştilor li se propune un traseu, o incursiune în pădurea triasicului, poiana jurasică şi valea cretacică.

Amenajările din pădure, zona de tiroliene, parcul de aventură, laser box-ul, gadget-urile interactive, feluritele ateliere adresate copiilor, vor fi prilej pentru părinţi de a se scotoci adânc în buzunare, dar de a-i vedea pe cei mici fericiţi. 50 de exponate din fibră de sticlă şi răşină atestate din punct de vedere ştiinţific de nemţi, transformă plimbarea prin pădure într-o experienţă uluitoare.

Pe o platformă special amenajată e simulată o erupţie vulcanică.  Din loc în loc se pot citi pe plăcuţe de lemn date despre anumiţi arbori din pădurea magică a dinozaurilor. Eşti luat în surprindere la fiecare pas de dinozauri animatronici, decoruri de film, toate contribuind la o atmosferă fantastică.

Dino Parc Râşnov e o îngemănare perfectă între tehnică, imaginaţie, ştiinţă şi fler comercial. Îndrăgit de copiii de toate vârstele, vizita în ţinutul dinozaurilor poate fi prilej de a petrece ore bune în natură, învăţând lucruri interesante despre o lume fascinantă şi demult apusă.

Sunt unele voci cârcotaşe care comentează despre faptul că lângă un obiectiv istoric atât de valoros cum e Cetatea Râşnovului, se potriveşte ca nuca-n perete, că dinozaurii nu au nicio legătură cu zona geografică în care ne aflăm. Mie, însă, mi se pare un model de afacere de succes. E dezvoltată sustenabil, cred că vom mai putea vizita dinozaurii mult şi bine. De ce n-am susţine o idee atât de ingenioasă de a amplasa dinozauri într-o pădure neaoşă?

Până la urmă, în Ţara Haţegului a fost descoperit scheletul unui Pterozaur, cel mai mare zburător din lume. Denumirea ştiinţifică pentru acest exemplar este Hatzegopteryx Thambema, avea capacitatea să înconjoare în zbor întregul pământ, iar în Dino Parc Rasnov e reprodus în mărime naturală.

Tot pe teritoriul României a fost descoperit Magherosaurus Dacus, un diplodocus de mari dimensiuni descoperit de paleontologul Dan Grigorescu.

Sunt convinsă că voi reveni de câte ori mă vor purta paşii în această zonă şi că mereu o voi găsi într-o formă îmbunătăţită, de la an la an. Iar eu nici măcar nu sunt vreun fan al dinozaurilor. ,,Jurassic Park” e în top 3 filme de groază la care m-am uitat vreodată, atât de scăzută e toleranţa mea la acest gen. 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist si pozitiv. Imi cultiv in permanenta o naivitate prin care vad lumea mai mult buna decat rea, iar viata mai mult vesela decat trista. Sunt profesor de limba engleza, mama a doi copii minunati si voluntara ca vocatie. Fostul meu sot meu spune despre mine ca sunt “turistul nebun”, care trebuie pazit si supravegheat, iar datorita simtului meu de anti-orintare, tind sa-i dau dreptate. In materie de calatorii, nu am pretentii prea mari, simpul fapt ca pornesc la drum spre oriunde, imi aduce pe fata un mare zambet. Prin intermediul acestui blog mi-am regasit pasiunea din studentie pentru scris, cand, o buna perioada de timp mi-am facut banii de buzunar in calitate de colaborator al unui ziar oradean.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*