Istoria faimoasei catedrale din Sankt Petersburg

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice și in acelasti timp una dintre cele mai mari catedrale din Rusia, „ascunde” în spatele ei o poveste care mi-a stârnit curiozitatea și m-a făcut să caut informații mai mult sau mai puțin știute despre ea.

Ridicarea măreței biserici a început în anul 1883 sub țarul Alexandru III, ca un omagiu adus tatălui său și a fost terminată în anul 1907 în timpul domniei țarului Nicolae II. Biserica este situată pe malurile canalului Griboedov, care străbate orașul Sankt Petersburg.

Finanțările au fost suportate în mare parte de familiile regale, alături de donații private ale localnicilor. Poate deloc surprinzator, biserica a depășit lejer suma alocată inițial, care era de 3.6 milioane de ruble, ajungând în cele din urma la peste 4.6 milioane de ruble.

Sursa: www.guide-saint-petersburg.com
Sursa: www.guide-saint-petersburg.com

Cunoscută sub numele oficial de Catedrala „Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat”, face referire la sângele lui Alexandru al II-lea al Rusiei, care a fost asasinat, în acel loc, la data de 13 martie 1881.

Sursa: vivabem.band.uol.com.br
Sursa: vivabem.band.uol.com.br

Să ne întoarcem însă puțin în istorie pentru a întelege mai bine cum stau lucrurile. Țarul Alexandru II-lea al Rusiei, a inițiat o serie de reforme care nu i-a mulțumit pe toți iobagii care locuiau în Sankt Petersburg. Din această cauză asupra acestuia au avut loc mai multe tentative de asasinat.

Se spune că în timp ce trăsura țarului trecea pe marginea canalului, o grenadă aruncată de un agresor a explodat. Nefiind rănit, țarul a ieșit din trăsură și a început să se certe cu presupusul agresor, timp în care un alt conspirator a activat un sistem exploziv, lucru ce a dus la moartea sa dar și la rănirea gravă a țarului, acesta murind câteva ore mai târziu la Palatul de Iarnă. În locul atacului a fost ridicat un mormânt temporar.

Ulterior, a fost luată decizia ca locul în care a avut loc neplăcutul eveniment să fie închis între pereții unei biserici. Acea porțiune a malului a fost extinsă și în interiorul canalului, astfel încat să permita viitoarei biserici să își atingă scopul ridicării – încadrarea și adăpostirea mormântului țarului. În exteriorul bisericii s-a amenajat un loc special pentru a aduce aminte de atentat.

Sursa: www.hellopiter.ruHas_rescued_on_blood.html
Sursa: www.hellopiter.ruHas_rescued_on_blood.html

În interiorul bisericii, chiar pe locul în care a fost omorât țarul, a fost construit un „coșciug” impresionant, căptușit cu topaz și alte pietre prețioase și semiprețioase. Se poate observa contrastul foarte puternic dintre bogația și strălucirea coșciugului și simplitatea și rigiditatea plăcilor de piatră pe care s-a vărsat sângele țarului (în momentul atentatului) acestea fiind expuse chiar pe podeaua din fața coșciugului.

Sursa: http://www.spb-rf.ru/spas_na_krovi.htm
Sursa: http://www.spb-rf.ru/spas_na_krovi.htm

Biserica a avut mult de suferit în timpul revoluției ruse, interiorul acesteia fiind grav avariat iar mai apoi Guvernul sovietic chiar a închis-o în anul 1930.

În timpul celui de al doilea Razboi Mondial, edificiul a fost folosit drept spațiu pentru depozitarea legumelor, lucru ce a dus la numele ironic de “Mantuitorul de pe cartofi”. Interesant este faptul că în timpul celui de-al doilea război mondial, o bombă a căzut în cupola cea mai înaltă a bisericii. După 19 ani, muncitorii care urcau în respectiva cupolă pentru a repara scurgerile găsesc bomba.

Atunci s-a decis „soarta” bisericii. În luna iulie a anului 1970, aceasta a ajuns sub administrarea Catedralei Sfantul Isaac (la acel moment era cunoscută drept un muzeu foarte profitabil), facându-se astfel un plan de renovare pentru faimoasa catedrală. A fost redeschisă în luna august a anului 1997, dupa 27 de ani de renovări și restaurări dar, nefiind încă sfințită, nu se pot oficia slujbe.

Sursa: www.en.wikipedia.orgwikiChurch_of_the_Savior_on_Blood
Sursa: www.en.wikipedia.orgwikiChurch_of_the_Savior_on_Blood

Înăuntrul ei găsim conform spuselor restauratorilor o suprafață de mozaic de peste 7000 de metri pătrați, fiind biserica cu cea mai mare suprafață de mozaic din lume. În momentul actual, aceasta funcționează pe post de Muzeu al Mozaicului, unde vizitatorii pot cunoaște istoria asasinatului țarului Alexandru II al Rusiei.

Sursa: www.photosight.ruphotos4790028
Sursa: www.photosight.ruphotos4790028

Ceea ce mi se pare cel mai interesant este faptul că nici înainte de război aceasta nu a funcționat drept un locaș de cult public. Fiind inchinată exclusiv memoriei țarului asasinat, în aceasta se realizau doar ceremoniile funerare.

După părerea mea, chiar dacă nu este considerată locaș de cult public, rămâne o construcție superbă, plină de istorie, și unul din punctele turistice cele mai importante ale orașului Sankt Petersburg.

Sursa: www.worldonafork.com
Sursa: www.worldonafork.com

 


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*