test

Marsilia: ghid de buzunar

Marsilia, al doilea oras ca marime din Franta dar si cel mai mare port comercial al tarii, este un oras care te poate dezamagi in cazul in care ai nimerit strada necorespunzatoare (vezi zona statiei de metrou Noailles) dar care in acelasi timp iti provoaca toate simturile, daca ajungi in zona portului vechi.

De ce sa vizitam Marsilia?

  • Poate fi un punct de plecare pentru a descoperi intreg sudul Frantei, zona Provence si de ce nu Coasta de Azur;

 

  • Este o destinatie in care preturile sunt medii, daca avem in vedere celebritatea dar si alte zone din Europa;
  • Iti incanta simturile cu bucataria mediteraneeana, mai ales ca aici se intalnesc atat influente italienesti (chiar ei zic ca pizza a fost inventata de ei si nu de italieni) dar si cele africano-arabe (avand in vedere mixtul de migranti din zona); si daca am ajuns la bucataria zonei de neratat este supa marseieza bouillabaisse, o supa din 5 tipuri de peste (un fel de tocana mai degraba decat o supa, servita cu paine prajita si crema de usturoi);

  • Este orasul care a dat numele imnului national al Frantei, sincer acum, cine nu a auzit de “La Marseillaise”;
  • Abunda de obiective turistice incantatoare;
  • Se preteaza atat pentru un city break cat si pentru o vacanta mai lunga daca doresti sa explorezi imprejurimile.

Ce sa vizitam in Marsilia?

Portul Vechi, din punctul meu de vedere este locul de pornire in explorarea orasului, mai ales ca si restul obiectivelor se afla de o parte si de alta a lui. Fie ca este iarna (eu am vizitat iarna) sau vara, locul este o forfota continua. Tot aici este de neratat piata de peste care se desfasoara dimineata (langa statia de metrou, in fata portului).

Basilica Notre Dame de la Garde, ce-i drept eu de aici mi-am inceput vizita marseieza si bine am facut deoarece am avut o prima privire de ansamblu asupra zonei turistice dar si asupra orasului; tot de aici se pot admira si cele mai spectaculoase apusuri;

Manastirea Sf Victor, o manastire aflate in imediata vecinatatea a portului si dedicata unui martir al tarii; si daca tot ajungi aici, musai sa cobori si in cripta;

Catedrala Nouvelle Major – este o catedrala catolica dar si monument national al Frantei.

MuCEM (Muzeul Civilizatiei Europene si Mediteraneene) Si Fortul Saint Jean – aici nu doar ca poti admira sudul Frantei in peste 850 lucrari dar poti simti efectiv briza marii, te poti bucura de soare intr-o zi insorita si poti de asemenea, admira Portul Vechi de la inaltime.

Panier (Orasul Vechi) – cred ca partea cea mai interesanta a fost sa ne pierdem pe stradutele vechi ale orasului din imediata apropiere a Portului Vechi. Aici poti sta la terasa si admira oamenii, poti vizita alte atractii ale zonei mai putin celebre sau de ce nu – poti savura o inghetata.

La Corniche – este zona de promenada situata pe malul marii. Vara aici poti face baie si plaja, iar in extrasezon te poti plimba si admira cele mai frumoase apusuri.

Palatul Pharo – un palat construit de Napoleon al III-lea pentru Eugenie de Montijo. Astazi palatul gazduieste diverse evenimente iar gradinile lui s-au transformat in parc. Intrarea este libera iar privelistea de milioane.

Castelul d’If – daca ai fost fascinat de romanul lui Alexandre Dumas, Contele de Monte Cristo este clar ca trebuie sa vii aici, deoarece acest castel este prezentat atat in carte cat si in film. Castelul este spectaculos prin amplasament, in rest fiind niste ruine consolidate cu materiale moderne. Initial castelul a fost o fortareata construita de catre regele Francois I in secolul al XVI-lea iar ulterior locul a fost transformat intr-o inchisoare (mai degraba o inchisoare pentru protestanti).

La castel se ajunge foarte usor, in cca 20 min din fata portului. Atentie la ore, este foarte probabil sa nu gasiti bilete fix cand ajungeti – ca atare cel mai bine este sa achizitionati bilete imediat ce ati ajuns in port si in functie de ora disponibila pentru castel sa va faceti si restul programului.

Arhipeleagul Frioul – este arhipeleagul din care face parte si Chateau d’If iar insula cu acelasi nume este o insula locuita, cu restaurant si privelisti incantatoare. Gasiti mai multe informatii aici.

Avand in vedere ca este un oras caruia poti sa ii aloci cca 2 zile, daca mergi pe o relaxare totala (din terasa in terasa) cam 3 zile, este foarte usor de aici sa ajungi in alte orasele din zona (Avignon, Nisa etc).

Cum ajungi in Marsillia?

Din Bucuresti se ajunge usor in Marsilia, sunt zboruri Ryanair de 3 ori pe saptamana. Pentru eficienta maxima poti face un city break de 3 zile, aterizand vineri la pranz in Marsilia, 2 zile pline pentru oras, iar sambata seara cu ultimul flixbus/tren (ora 20-21) sa te indrepti catre Nisa, returul fiind dumincia seara din Nisa (Blue Air are zbor la 19.30).

Despre autor

Florina Rosu
Viata Florinei e “intre doua avioane”. Noaptea viseaza Asia, dimineata descopera oferte catre Caraibe si pana seara cumpara bilete catre Europa, sau invers, nu conteaza, vacanta sa fie. Ii plac provocarile, locurile mai putin batute dar nu refuza nici destinatiile ultra comerciale, considera ca fiecare loc de pe pamant are ceva de oferit.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*