Vara anului 2015 a insemnat sa pun in practica ce plănuisem încă de mult timp: trebuia să îmi vizitez prietenii din Georgia, republica din Caucaz pe care localnicii o numesc Sakartvelo.
Am avut ocazia și deosebita plăcere ca în decursul anului 2014, în orașul meu natal (Baia Mare), să fac cunoștință cu doi gruzini, Misho și Tazo, tineri veniți in Romania prin programul Serviciului European de Voluntariat pentru un stagiu de un an de zile la un organizație non-guvernamentală locală. Și, din vorbă în vorbă, din călătorie în călătorie prin ținuturile românești pe care le-am descoperit împreună, am avut onoarea si șansa de a fi invitat să le vizitez țara de obârșie, despre care am ajuns să cunosc multe chiar înainte să ajung acolo.
Din această ultimă perspectivă trebuie să înțelegeți că am mers bine pregătit, știam multe despre ceea ce ar trebui să vizitez și cum să mă comport. Totodată nu am avut parte de “necesități” turistice cum ar fi cazarea sau transportul public.
Am fost primit regește de bunii mei prieteni care au renunțat la tot ce făceau și timp de o aproape o lună au hoinărit împreună cu mine prin Georgia. Din această perspectivă, să fim bine înțeleși, nu pot fi întru totul obiectiv și anumite aspecte ale unui turist „clasic” nu mi-a fost dat sa le experimentez.
După o analiză din timp, am preferat să iau avionul din Budapesta, direcția Kutaisi, cred că singurul oraș cu aeroport internațional și curse avantajoase din Georgia, după capitala Tbilisi.
Companie de zbor low- cost, cu bagaj de cală, zborul dus-întors m-a costat în jur de 250 Euro, la care trebuie să adugăm 180 de lei drumul Baia Mare- Budapesta și retur. Orele de ajuns la Budapesta, respectiv cele de zbor au fost ceva mai aiurea, ceea ce mi-a permis și o zi de plimbare prin Budapesta, un oraș foarte drag mie.
Zborul era undeva la miezul nopții și am aterizat în Georgia în primele ore ale dimineții. Prietenii mei mă așteptau și ne-am cazat la un hostel fantomă găsit de ei online. A durat aproximativ 30 de minute să găsim la 6 dimineață locația de cazare, dar pun totul pe ora devreme și oboseală. Cazarea a fost foarte ieftină pentru două nopți/zile (am ajuns la 6 dimineața) am plătit undeva în jur de 25 de Euro.
Condiții de hostel într-un mic orășel, casă mare privată, cu un proprietar foarte prietenos. Toți georgienii sunt indivizi foarte primitori și în special cu străinii se dau peste cap să te impresioneze și să te facă să te simți extraordinar! Cel puțin aceasta a fost experiența mea, pe întreaga ședere.
Pentru o țară care nu este mare deloc (aproximativ 70.000 km2) ai crede că nu îți trebuie mult timp să descoperi totul ca un bun turist ce ești. Distanțele nu sunt foarte mari într-adevăr, dar sunt multe puncte de interes, deoarece oamenii din Georgia (își spun kartvelebi) au o istorie bogată și ocupă un ținut de vis din toate punctele de vedere. O lună de zile (17 iulie- 8 august 2015) a fost suficientă pentru a vizita tot ce mi-am dorit (și totuși mi-au rămas locații pentru o a doua venire) și tot ce s-a putut și în același timp să mă și relaxez total în câteva zile.
Fiecare oraș, localitate are câte ceva care merită văzut, fie că este o frumoasă biserică din piatră veche de sute de ani, fie că este un râu cu apă rece ca gheața și un peisaj cu adevărat splendid al naturii. În cele câteva rânduri care le prezint aici nu pot să menționez toate câte am văzut, dar să știți că fiecare dintre ele, mici sau mari, au adus un plus de valoare și au făcut ca experința mea să fie una deosebită!
Dar nu este nevoie să fii uimit timp de o lună de câtă istorie și natură neîmblânzită ascunde Georgia, sunt convins că un concediu mai scurt bine planificat poate să ofere trăiri deosebite și unice! Căci ceea ce este Georgia, spre deosebire de alte destinații vizitate anterior, este unicitatea oamenilor, a locurilor, a tradițiilor și a culturii bogate!
Vreau să mă alătur altor părerilor care le-am văzut online anterior călătoriei mele, este foarte foarte cald în Georgia vara, în special lunile iulie și august. Cât timp am stat acolo, nu am văzut ploaie deloc, într-o seara ceva picături răzlețe și căldură mare, moncher!
Dar așa a fost concediul me: zborul luat din timp și costurile mai reduse la bilete pentru anumite date de plecare-venire. Dar am stat câteva zile la mare, unde căldura era mai suportabilă și am fost sus prin munți unde aerul e ceva mai plăcut.
Personal două aspecte m-au marcat în călătoria mea – puternica credință a poporului gruzin și monumentele care le-au înălțat și care încă mai pot fi vizitate – și în al doilea rând, frumusețile naturale de care această țară se bucură din plin.
Deci turism ecumenic și cel de aventură pot fi direcții de dezvoltare. Nu uităm bineînțeles toate celelalte care se împletesc aici – o bucătărie unică presărată din belșug cu cele mai variate condimente ale Orientului și stropită cu vin și tării dintre cele mai fine/puternice, plus oameni primitori și harnici. Nu știu dacă trebuie să o pun pe seama dorinței de împlinire economică, dar ceea ce m-a surprins în Georgia este că se lucrează mult.
Nu știu cât de eficient, dar ziua până târziu (vezi asta pe fețele oamenilor din metrou în capitală), inclusiv duminicile (am văzut un șantier deschis chiar lângă catedrala ortodoxă din capitală, unde în timpul liturghiei se reabilita o clădire de zor), lumea este foarte activă.
Aceasta a fost o prima parte cu genetralități, dintr-o serie de postări pe care le voi realiza despre Georgia. Sper că informațiile care le-am furnizat și le voi furniza sunt utile și vor deschide în voi dorința de călătorie prin Caucaz.
Un articol de Răzvan Manța.
Citeste si celelalte articole ale serialului
O lună în Georgia. Partea a II-a: biserici și mănăstiri
O lună în Georgia – Partea a III-a – litoralul Mării Negre
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!