Cine spune ca nu avem o tara frumoasa, tare se inseala. Important este sa stim cat mai multe dintre locatiile minunate si sa nu ne sfiim vizitandu-le si apoi impartasind cu altii experientele. Tocmai din acest motiv am decis sa va aducem in atentie trei perle ale turismului autohton: Transfagarasanul, lacul Balea si Lacul Vidraru.
Transfagarasan
Trans+Fagaras este un drum spectaculos care leaga Muntenia cu Transilvania si este recunoscut la nivel modial ca un drum musai de facut macar o data in viata.
Drumul a fost construit in anii ’70 (1970-1974) si este accesibil cu masina doar 4 luni pe an (iulie-octombrie). De asemenea, intre orele 10pm- 6am, circulatia este interzisa deoarece soaseaua nu este luminata iar curbele sunt destul de pericoloase.
In anotimpurile reci accesul pe Transfagarasan este interzis, dar se poate urca in schimb pana la Balea Cascada dinspre Sibiu si apoi cu telecabina pana la Balea Lac unde gasim atat cabana cat si Lacul Balea.
Avand in vedere ca de-a lungul vremii am facut acest drum de nenumarate ori, cred ca este mai spectaculos sa il faci pe sensul dinspre Sibiu spre Curtea de Arges (urci repede la Balea lac si cobori agale admirand peisajul).
Nu as face acest drum in weekend si nici in zilele de sarbatoare deoarece este foarte aglomerat (de exemplu, cand am fost eu, intr-o zi de duminica, intre Balea Cascada si Balea Lac faceai in medie cca 3 ore si sunt cca 10 km; atentie daca esti pe motor lucrurile stau diferit si faci doar 15 min).
Lacul Balea
Lacul Balea este un lac glaciar situat la altitudinea de 2034 m. Iarna acest lac se transforma in materie prima pentru realizatrea hotelului de gheata. In functie de vreme si de cantitatea de gheata obtinuta, in unii ani aici se construieste si o biserica celebra in lume.
Daca timpul iti permite, ideal ar fi sa poposesti si o noapte la Cabana Balea Lac deoarece traseele montane din preajma chiar merita atentie. Aici as aminti: vf Moldoveanul, vf Negoiu si vf Buteanu. Atentie traseele nu sunt chiar pentru oricine si cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este ca aceste trasee nu se fac in adidasi. Avand in vedere ca se urca la peste 2400 m este impetutuos necesar sa ai echipament adecvat de munte (impermeabil deoarece vremea se schimba de la minunt la minut, antiderapant si termic).
Daca vara aici te poti bucura de drumetii, zbor cu parapanta, alpinism etc, iarna lucrurile se schimba si putem practica schi, snowboarding si de ce nu, alpinism (pentru cei cu experienta in domeniu).
Legenda spune ca pe varful muntelui isi pastorea turmele un cioban pe nume Balea.
Odata, un mare imparat al vremurilor a avut de infruntat oastea inamica prin locurile acelea iar ciobanul, cunoscand locurile, l-a ajutat pe imparat sa gaseasca tactica potrivita pentru a invinge dusmanul
. Recunostinta imparatului a fost atat de mare incat i-a acordat dragului de cioban chiar mana fiicei sale, preafrumoasa printesa! Doar ca o napraznica furtuna, iscata din senin pe coclaurile muntoase, a luat viata tinerilor indragostiti si doar lacul a mai ramas sa poarte numele si povestea viteazului cioban.
Lacul Vidraru
Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat in 1965 pe raul Arges, care pe langa raul principal, mai aduna si apele raurilor Capra si Buda.
Adancimea maxima a lacului atinge 155 m. Vara aici se pot face plimbari de agrement (o plimbare cu barca costa 15 lei si dureaza cca o ora).
Lacul poate fi admirat de pe partea de est, de-a lungul drumului care urca la Balea Lac dar daca doresti si relaxare pe malul lacului si de ce nu, o baie sau practicarea unor sporturi de agrement, locul ideal ar fi in depresiunea Cumpana. Recunosc ca in copilarie mergeam aici si ne si cazam, este o cabana frumoasa si erau si niste casute pe vremea aia. Cabana inca exista, deoarece se vede din drum iar de la distanta arata chiar bine.
Lacul Vidraru este al 8-lea ca marime din Europa si al 20-lea din lume. Suprafata lacului este de 893 ha, are o lungime de 10,8 km iar latimea cea mai mare este de 2.2 km in zona Valea Lupului-Calugarita. Barajul are atasata si o hidrocentrala subterana, care poate produce intr-un an normal cca 400Gwh.
Un alt obiectiv demn de mentionat aflat in zona este Cetatea Poenari, fosta casa secundara a lui Vlad Tepes dar si fortareata contra turcilor. Astazi la cetate se ajunge relativ usor, pe o scara de beton (cca 1480 trepte).
O plimbare prin aceste locuri minunate nu poate decat sa iti aminteasca ca avem o tara frumoasa, care merita descoperita pas cu pas! Asa ca nu uitati ca, din cand in cand, sa mergeti sa va incarcati bateriile chiar aici, aproape de noi!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!