Dupa reintoarcerea de pe plaiurile faraonilor, am fost deseori intrebata cum iti organizezi singur o excursie in Egipt?
Raspunsul meu a fost invariabil: mult mai simplu decat pentru alte destinatii mai putin ofertante decat aceasta!
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti definesti timpul pe care il acorzi acestei calatorii. Nu este acelasi lucru daca ai un weekend, o saptamana sau mai mult! Pentru ca nu vrei sa o tii intr-o alergatura si sa nu te bucuri de frumusetile acestor locuri!
Apoi trebuie sa te gandesti care este scopul tau in Egipt, pentru ce vrei sa mergi acolo? Iti dau aici 10 Motive serioase de gandire!
Dupa ce te-ai hotarat cand si cum vrei in Egipt, urmeaza treaba cea mai delicata: stabilirea traseului si implementarea lui in portofel, ca sa zic asa!
Traseul pe care l-am facut eu in luna februarie a fost urmatorul: Hurghada – Cairo – Aswan – Luxor – Hurghada.
Am alocat 9 zile acestui circuit si au fost aproape suficiente pentru o prima intalnire cu Tara Faraonilor, tinand cont ca am pus accentul pe o calatorie de tatonare si de cunoastere a frumusetilor Egiptului.
As mai fi adaugat insa vreo doua zile la final, ca sa stau pe malul Marii Rosii si sa ma odihnesc, pentru ca in toata aceasta perioada am fost intr-o continua miscare, de dimineata pana seara!
Cum am ajuns in Egipt?
Planul initial a fost zbor Bucuresti – Cairo – Bucuresti, cu Tarom. Nu s-a putut pentru ca zborurile sunt doar duminica iar eu nu pot pleca duminica. Si erau prea putine zile intre zboruri.
Planul doi a fost Bucuresti – Cairo – Hurghada – Bucuresti. Nu s-a finalizat nici acesta, pentru ca ieseau biletele prea scumpe si pierdeam o zi din perioada alocata.
Planul trei a fost Bucuresti – Hurghada – Bucuresti, primul zbor cu charterul Animawings si al doilea cu Pegassus. Nici acesta nu a fost sa fie, pentru ca cei de la Animawings mi-au facut o bucurie cu un bilet de avion, care nu exista de fapt si care aproape ca mi-a pus calatoria sub semnul intrebarii, cu doar doua zile inainte de plecare.
In fine, pana la urma am adoptat solutia cea mai ieftina, dar nu si cea mai simpla: Bucuresti- Hurghada-Bucuresti, cu escala in Istanbul, cu Pegassus Airlines, 145 EUR round-trip. La dus, escala de 9 ore, nasol, iar la intoarcere de 3 ore, suportabil. Orele de zbor, de asemenea nu prea faine, pentru ca urasc sa ajung pe la 2 noaptea la destinatie!
Cum te deplasezi in Egipt?
Mereu incerc sa fac transferurile noaptea intre destinatiile mai indepartate, pentru a nu pierde din timpul de vizitare si nu iau mereu cel mai ieftin mijloc de transport, ci cel mai eficient.
Hurghada – Cairo: autobuzul companiei GOBUS; cam mizer, cam prapadit si cam frig. 12 EUR/pers, durata 6 ore. As fi preferat sa iau un zbor Hurghada- Cairo, dar acum zborurile sunt reduse maxim ca numar si se pot anula de pe o zi pe alta. Nu am vrut sa risc nici timp, nici bani.
Cairo – Aswan: Sleeper Train, adica tren cu vagon de dormit; conditii bunicele, 80USD/pers, adica foarte scump, durata 14 ore, fara nici o intarziere (vezi video aici). Si aici as fi preferat zbor din Cairo, dar nu a fost posibil in ziua aceea.
Aswan – Luxor: masina cu sofer. A facut parte dintr-o intelegere de 6 zile si desi sunt pe low cost, cred ca a fost alegerea cea mai inteleapta.
Luxor – Hurghada: masina cu sofer, parte din aceeasi intelegere inspirata.
Ce alte mijloace de transport am mai folosit: In Hurghada- taxi, dar pregateste-te de lupta cu soferii; in Cairo- metroul si Uber, ambele foarte ieftine si potrivite. Nu merita sa ai masina inchiriata in Cairo. In Aswan si Luxor, pe langa masina cu sofer, am folosit barca cu motor, feluca, ferry si trasura. Si picioarele din dotare la maximum!
Unde te cazezi in Egipt?
In Cairo, am luat un hotel langa piramide si bine am facut! Dupa o noapte nedormita si cateva ore de plimbare printre piramide, incomensurabila a fost satisfactia de a bea un ceai pe terasa hotelului si a privi spectacolul de lumini si sunet, fara sa te deranjeze numeni si fara sa te stranga pantofii! (vezi video aici)
Hotelul se numeste Sahara Pyramids Inn, a costat 18 EUR, e modest dar e ok: curat, cu apa calda, cu posibilitate de a lua masa acolo, vedere nestingherita spre piramide din camera si de pe terasa.
In Aswan, am dormit intr-un mic resort nubian, foarte simpatic, se numeste Egeleka Nubian Guest House, cu mici bungalowuri sapate in stanca, dar cu baia comuna. E drept ca baile erau curate si utilate cu tot ce trebuie dar nu imi place sa orbecai noaptea pe afara sau sa ma plimb doar in prosopel pe o alee care duce la camera mea!
Dar in rest fain, dar fain de tot! Pe o insula micuta, micuta, liniste totala, casute colorate, mic dejun fabulos, priveliste superba. Recomand, daca nu aveti o problema cu baia externa.
In Luxor am trecut-o pe boierie, ce sa mai! Am rezervat hotelul Pavilion Winter Palace by Sofitel, de 4 stele cu 41EUR cu MD/ camera/ noapte.
Am primit free upgrade la Winter Palace de 5 stele, un hotel superb, amplasat pe Corniche, cu gradina si piscina minunate, cu servicii ireprosabile, mic dejun fabulos. Il recomand fara rezerve! N-am avut vreme nici de gradina, nici de piscina!
In Hurghada nu am apucat sa dormim nici o noapte, dar pusesem ochii pe un hotel dichisit, al carui cost era hilar de mic.. Data viitoate!
Unde mananci in Egipt?
In general, cam pe unde te prinde foamea, daca nu ai vreme prea multa de pierdut cu pauzele de masa. E clar ca daca ai ceva organizat, te vor duce unde au organizatorii interese, ceea ce pe mine ma scoate din rabdari, pentru ca de obicei mancarea e putina si scumpa, iar locurile nu sunt cele mai faine.
Eu am adoptat politica in Egipt asa: mic dejun inclus la toate hotelurile, unele cine la fel, pentru ca nu mai aveam energia de a alerga dupa vreun restaurant la care sa nu stramb din nas si masa de pranz pe unde mi se facea foame sau daca imi facea ceva cu ochiul, orice.
In Cairo, am mancat pe strada niste porcarii bunisoare si apoi in gara Ramses, un tajine fain de tot in food court-ul de la etaj. Recomand MastryFood, sus pe scari in stanga. Mancarea buna, preturile decente pentru locul acela.
In Aswan, am avut mesele incluse in aranjamentul tripului, mancarea nubiana s-a dovedit a fi simpla si gustoasa.
Am mai mancat si niste falafel de pe niste stradute, super bun si am mai fost invitata si in casa unui egiptean, a carui sotie ne-a gatiti un Kosheri traditional absolut dumnezeiesc!
In Luxor, am mancat intr-o zi la un restaurant pe malul Nilului agreat de insotitorul nostru, care nu m-a dat pe spate- de restaurant, zic!- si mi-a facut o gaura frumusica in buzunar pentru cata mancare era acolo si nu numai.
Am mai ciugulit ceva necunoscut intr-o piata si fructe fara numar, iar seara am dat-o de obicei pe MacDonald, ca era aproape si fara batai de cap si nu ne mai tineau balamalele sa cautam vreo locanta traditionala.
Marturisesc ca nu am avut buget pentru cina la hotelul de 5 stele, desi mi-ar fi placut sa stau la o masa in gradina aceea superba!
Mancarea este faina peste tot, preturile sunt foarte bune, cu exceptia zonelor turistice, unde te scot din sarite! Sa ne intelegem, nu e vorba ca te saracesc, dar sunt total in contradictie cu locul unde te afli! Iar mie imi taie pofta de mancare obraznicia asta!
Ce sa vizitezi in Egipt pe traseul propus de mine?
In Cairo:
- Piramidele de la Giza
- Muzeul de Egiptologie
- Cartierul Coptic
- Cartierul musulman si bazarul Khah el Khalili
- Citadela si Moscheea de alabastru
- Cairo Tower, pentru perspectiva asupra orasului
Daca vrei sa stii ce am facut eu in Cairo, arunca o privire la Cairo, orasul oraselor
In Aswan
- Templul Abu Simbel, cel mai frumos templu din Egipt, dupa parerea mea. Un complex de doua temple, reconstruit pe un soclu cilindric de 67 m, din cauza apelor in crestere odata cu construirea marelui baraj.
- Obeliscul neterminat
- Templul Philae
- Muzeul Nubian
- Marele baraj de la Aswan
- Satele nubiene
- Biserica copta Sf Mihail
- Gradina botanica, care este de fapt o insula de 750 mp
- Mormintele nobililor
- Plimbare cu feluca pe Nil
Toate tin doar de cat timp ai la dispozitie si cat de bine te organizezi
In Luxor
- Pe drumul de transfer dintre Aswan si Luxor treci pe la templul Kom Ombo si pe la templul Edfu. Absolut minunate amandoua.
- Valea regilor, cu mormintele faraonilor. Impresionanta, mai ales daca platesti in plus sa vezi si alte morminte decat cele 3 care sunt incluse in biletul de intrare si care se schimba din cand in cand, pentru a fi conservate mai bine.
- Valea reginelor, impresionanta de asemenea, iar daca platesti in plus 65 USD poti intra si la mormantul lui Nefertari, un mormant frumos pastrat si cu foarte frumoase culori. Locul perfect pentru poze instagramabile. Din pacate, eu nu am avut buget pentru asta. Vezi video aici
- Deir al Medina, una dintre cele mai vechi si mai bine conservate sate egiptene care au gazduit artizanii ce au lucrat la mormintele din Valea Regilor. Tot aici se afla si mormantul sefului breslei, un mormant foarte bine conservat si deosebit de frumos.
- Templul lui Hatsepshut, regina faraon, un templu auster si elegant, impunator prin simplitatea sa dar si prin cele 7 porti de intrare initiale.
- Templul Dendera, preferatul meu, dedicat omniprezentei zeite Hathor
- Templul din Abydos, conceput ca si templu funerar de catre Seti I, dar care a sfarsit tot prin a fi ingropat in Teba, in Valea regilor, alaturi de ceilalti faraoni.
- Templul sau complexul Karnak, cel mai mare templu din Egipt, absolut impresionant.
- Templul din Luxor, singurul templu prin care te poti plimba la lumina lunii.
- Colosii din Memnon.
Desigur, mai sunt si alte temple si obiecticve pe care le poti vizita in zona Luxor, dar cele patru zile cat am stat in Luxor au trecut in goana, cu un program de cazarma cu incepere de la ora 6 dimineata pana seara tarziu! Nu cred ca ar mai fi avut loc ceva in programul meu!
Cat costa o excursie in Egipt?
Ei bine, aici putem face o intreaga discutie. Am sa va spun insa ca mereu depinde de felul in care decizi sa calatoresti.
In general, calatoresc cu buget destul de mic, dar nu ma pot numi chiar un backpacker. Imi place sa am confort, nu ratez nici un obiectiv turistic cu intrari rezonabile ca pret, nu stau nemancata, nu imi plac mijloacele de transport precare doar de dragul de a fi ieftine, nu imi place sa pierd timpul cu transferuri lungi si lente, nu sunt o mare amatoare de suveniruri si nici nu ma omor dupa luat masa la restaurante peste medie.
De obicei imi rezerv singura biletele de avion, hotelurile si mijloacele de transport. De aceasta data, in mod inspirat si dupa o tocmeala strasnica, am avut inchiriata o masina cu sofer si 2 ghizi timp de 6 zile, care a acoperit tot transportul si ghidajul de la sosirea in Aswan si plana la plecarea din aeroportul din Hurghada.
Compania se numeste Egypt Sansimon Travel and Tourism, are recenzii si pe TripAdvisor si o recomand fara rezerve.
Ma felicit ca am procedat asa, nu pentru ca nu as fi reusit sa fac rezervarile pentru tripuri si transferuri singura intre cele doua orase si spre aeroport, ci pentru ca am scutit o multime de timp si de nervi pe care le-as fi pierdut la fiecare negociere. pentru ca legea de baza in Egipt este negocierea iar daca nu stii sa o faci, portofelul tau este mancat de viu iar eu nu pot permite blasfemia asta!
Ca sa inchei si sa va satisfac si curiozitatea, costul total al excursiei in Egipt pe traseul Hurghada – Cairo – Aswan – Luxor – Hurghada a fost de 800 EUR / persoana, cu toate cheltuielile incluse din momentul in care am iesit pe poarta casei.
Ca o fi mult, ca o fi putin, nu stiu ce sa zic. Cert este ca mi-am atins obiectivul cu prisosinta, ca Egiptul s-a dovedit a fi o tara foarte interesanta si ca abia astept sa ma intorc! Alte locuri, alte frumuseti mai sunt inca de descoperit acolo!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Mulțumesc. Aș merge cu Dvs. în orice excursie, nu vă spun motivele că prea v-aș lăuda. Am două să zicem, handicapuri, nu cunosc limba engleză și am în jur de 70 de ani și dacă până acum mi-am făcut singură excursiile, acum realizez că mă descurc mai greu.Nu este vorba de mobilitate ci de dificultatea comunicării și nu în ultimul rând de bugetul mai mic decât până acum. Vă felicit pentru tot ce ne-ați împărtășit. Eu acum citesc tot ce pot pentru a face un circuit în Egipt, să văd cât mai multe și din păcate, având nevoie de companie, încerc să văd ofertele unor agenții la care pot apela deoarece bugetul este mai restrâns. Intenționez să merg în luna octombrie sau noiembrie 2023. În cazul în care îmi puteți recomanda ceva, aștept răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc și vă doresc succes în tot ce vă doriți. Olga.